YleinenKirjoittanut satu taskinen

Astu pakolaisen kenkiin!

Lukuaika: < 1 minuutti

Astu pakolaisen kenkiin!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Kotikaupungissasi on paralleelitodellisuus.

Oletko joskus miettinyt, millaista on elää vieraassa kulttuurissa pakolaisena? Haluaisitko astua pakolaisen kenkiin ja nähdä, miltä kotikaupunkisi vaikuttaa hänen silmissään? Selvä. Se onnistuu.

Berliiniläinen ohjaaja Jörg Lukas Matthaei tarjoaa Wienin juhlaviikoilla jo etukäteen paljon huomiota herättäneen pelin nimeltä Schwellenland. Se merkitsee suomeksi vähemmän kehittynyttä maata. Schwellenland-projektissa tarkoitus on kokea, millaista on elää omassa kotikaupungissa ulkopuolisena, ilman yhteiskunnan turvaverkko.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Matthaei suunnitteli projektia avustajineen lähes vuoden. Tarvittiin kontakteja varsinkin kansalaisjärjestöihin, joiden kautta saatiin yhteys tarvittaviin erikoisasiantuntijoihin. Schwellenlandin pelaajien auttajina, valmentajina ja myös pelin erotuomareina toimii 25 Wienissä laillisesti tai laittomasti asuvaa pakolaista. He tuntevat paikkoja, joissa pelaajat eivät ole vielä koskaan käyneet ja tietävät, kuinka kaupungissa selviydytään ilman papereita.

Haluat siis tietää, millaista arki on maassa, jossa sinulla ei ole tavallisten kansalaisten oikeuksia? Ilmoittaudu peliin internetin kautta lähettämällä sähköpostiosoitteesi Schwellenland-kotisivulle. Kun olet varmistanut halusi osallistua, alat odottaa karkotusta tämänhetkisestä kotipaikastasi.

Pelin alkaessa luovutat henkilöllisyyspaperit, passin, pankkikortin ja sairausvakuutuskortin. Ne pannaan muovipussiin. Sen päälle kirjoitetaan sinulle kuuluva koodi. Astut vieraaseen maailmaan. Siellä sinun on suoritettava tehtäviä, joita sinulle lähetetään päivän mittaan tekstiviesteinä tai sähköposteina. Sinut luotsataan paikkoihin, joissa sinun on suoriuduttava annetuista tehtävistä toisten pelaajien kanssa. Mistä tiedät, kuka on pelissä mukana ja kuka ei? Mistä tiedät, kuka on sinua vastaan ja kuka puolellasi? Et mistään.

Ratkaisusi tullaan arvioimaan. Kymmenen päivän ajan yrität kerätä tehtävien suorittamisesta niin paljon pisteitä, että selviät tasolta toiselle ja pelin lopussa sinulle myönnetään asuinmaasi kansalaisuus. Voi kuitenkin olla, että teet liikaa virheitä ja epäonnistut. Silloin saat tiedon, ettei sinua hyväksytä ja sinut lähetetään takaisin sinne mistä olet tullut.

Peli alkaa 3.6. Tähän mennessä siihen on ilmoittautunut 250 ihmistä, ja määrä kasvaa päivittäin. Peli jäljittelee oikeaa elämää. Osallistuja voi kuitenkin itse päättää, kuinka syvälle hän pelin maailmaan haluaa upota. Toisin kuin todellisen elämän pakolaiset, pelistä voi halutessaan poistua.

http://schwellenland.at

http://oe1.orf.at/artikel/245949