YleinenKirjoittanut anna palmen

Vaellus autioilla kaduilla

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaellus autioilla kaduilla

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Anna Palmén

Ei ristin sielua Jerusalemissa: jom kippuria vietetään hiljaa.

Harvoin ihmisellä on mahdollisuutta kävellä suurkaupungin autoteillä yksin, ilman ristin sielua ympärillä. Tämän ihmeen voi kokea kerran vuodessa Israelissa, jossa vietettiin maanantaina juutalaisten pyhintä päivää jom kippuria.

Juhlan vuoksi Israel sulkeutuu pääosin kokonaan. Kaduilla ei saa ajaa autolla, lentokentät, kaupat ja virastot pysyvät suljettuina ja televisiolähetyksiä ei tule koko päivänä. Uskonnolliset juutalaiset keskittyvät päivän aikana paastoamiseen ja rukoilemiseen.

mainos

Länsirannan Betlehem täyttyi Israelin arabeista, jotka saapuivat Jeesuksen syntymäkaupunkiin Israelin pohjoisosista. He pakenivat juutalaisten juhlaa Länsirannalle, jossa arki jatkui normaalin tapaan. Betlehemissä järjestettiin useita juhlia ainoastaan Israelin arabeja varten, jotka nauttivat heille suodusta ylimääräisestä vapaasta.

Päätin itse kävellä 10 kilometrin matkan Betlehemistä Jerusalemiin, koska halusin kokea suurkaupungin tyhjät kadut. Ylitin Betlehemin tarkastuspisteen, ja toisella puolella vastassa oli autius. Missään ei näkynyt ristinsielua.