YleinenKirjoittanut Oona Juutinen

Poliitikkopollari sekoilee

Lukuaika: 2 minuuttia

Poliitikkopollari sekoilee

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Oona Juutinen

Mikä on hauskempaa kuin poliisien ja poliitikkojen saattaminen naurunalaiseksi? Kun ne tekevät sen ihan itse.

Poliitikkojen ja poliisien kommelluksia on aina hauska seurata. Erityisen viihdyttävä yhdistelmä syntyy, kun 20 vuotta poliisina toiminut siirtyy politiikkaan.

Amsterdam jakautuu kahteensataan naapurustoon, joista jokaisella on oma naapurustopoliisinsa. Näiden tehtävänä on kierrellä ympäri aluettaan ja pitää yllä kuria sekä järjestystä. Poliisin nettisivuston mukaan naapurustopoliisien mottona on olla ”niin ystävällisiä kuin mahdollista, niin tiukkoja kuin tarve”. Suhteet virkavallan ja naapuruston asukkaiden välillä ovat siis henkilökohtaisemmat kuin Suomessa – myös silloin, kun asukkaat ovat talonvaltaajia. Tai etenkin silloin.

mainos

Joskus naapurustokyttä voi olla suhteellisen ok, ja tämän ja valtaajien suhde on viileä muttei vihamielinen. Joskus kyseessä taas on kusipää. (Eräs piti oman naapurustonsa valtaajista eräänlaista naamakirjaa, johon keräsi näiden valokuvia ja henkilötietoja.) Kaikista naapurustopoliiseista kuuluisin on kuitenkin muutamia vuosia sitten politiikkaan siirtynyt Hero Brinkman -niminen miekkonen.

Nimi ei tunnetusti miestä pahenna, mutta saattaa kyllä aiheuttaa paineita, ja Hero koki ilmeisesti tarpeelliseksi elää nimensä mukaisesti, niin suurudenhulluin ottein tämä suhtautui talonvaltaajiin. Valtaajia intohimoisesti vihaava mies tuli tunnetuksi kahjoista tempauksistaan ja kovakouraisista toimintatavoistaan. Heron aikana taloja häädettiin mitä mielivaltaisin syin, ja hoitipa tämä toisinaan koko häädön omin pienin kätösin. Kerrankin tämä sankari iski asunnon ikkunan rikki ja pisti pulttisaksilla barrikadin paskaksi ruiskuttaen samalla pippurisumutetta kämpän täyteen. Sitten valtaajat ulos ja rautoihin.

Brinkmanin hallintakautena tämän alueella asuneet muistavat monta samanlaista tapausta. Talonvaltaajien jahtaaminen hullunkiilto silmissä on aika kaukana neutraalista ammattilaisuudesta, ja henkilökohtaisuuksiin mentiinkin sitten molemmin puolin. Eräs valtaaja julisti antavansa kaksi koppaa kaljaa ja yhden viskipullon palkkioksi sille, joka varastaisi miehen työasuun kuuluvan komean koppalakin.

Nykyään Hero on toisen tunnetun kahjon, Geert Wildersin Vapauden puolueen riveissä. (Ja myös sopii puolueeseen kuin nyrkki silmään: äijä on muunmuassa julistanut suvaitsevaisuuden olevan ruma sana, ja että kaikki nuorisorikolliset tulisi lähettää uudelleenkoulutusleireille.)

Heron sisäinen poliisi on kuitenkin vielä voimissaan. Viime vuonna Amsterdamissa pidettiin kansainväliset talonvaltauspäivät ja tämä sydämistyi asiasta niin, että pyysi virallisesti sisäministeriltä ja oikeusministeriltä lupaa luopua poliitikon duunistaan päiväksi ja pukeutua sen sijaan vanhaan mellakkapoliisin univormuunsa pamputtaakseen valtaajista ilmat pihalle. Koska osalla poliitikoista on ilmeisesti yhä tolkkua päässään, lupaa ei hellinnyt.

Poliitikkona Hero on siis vähintään yhtä legendaarinen kuin poliisina. Joitakin vuosia sitten tämä aiheutti pienen selkkauksen julistettuaan Alankomaiden Antillit läpeensä korruptoituneeksi maaksi, ja lopulta Antillien poliitikot kieltäytyivät tapaamasta koko tyyppiä erään virallisen vierailun yhteydessä. Viime viikolla Antillien edustajat saivat kuitenkin viimeiset ja siten parhaat naurut.

Brinkman oli ns. räkäkännissä haagilaisessa kapakassa, ja baarimikko kieltäytyi tarjoilemasta tälle enempää juotavaa. Kun kaljaa ei pyynnöistä huolimatta herunut, pyrki Brinkman ensin tiskin taakse itse itselleen tarjoillaakseen, ja kun se estettiin, tirvaisi tämä baarimikkoa nyrkillä naamaan. Uutiset tapahtumasta levisivät ympäri maan (ja maailman) kuin kulovalkea ja nyt herra Drinkmania, kuten tätä nykyään kutsutaan, pitävät pilkkanaan talonvaltaajien lisäksi kaikki muutkin.

Seuraavana päivänä, kankkusesta selvittyään, Drinkman pahoitteli käytöstään ja ilmoitti olevansa alkoholisti. Talonvaltaajat väsäävät tietysti jo kovaa vauhtia erilaisia Brinkman ja alkoholi -aiheisia bandiksia, mutta paras lausunto tuli silti Alankomaiden Antilleilta: eräs maan poliitikko julkaisi vinoilevan lehdistötiedotteen, jossa ilmoitti ymmärtävänsä herra Brinkmanin typeriä lausuntoja huomattavasti paremmin nyt kun tietää tämän olevan alkoholisti, ja suosittelevansa lämpimästi vieroitushoitoon osallistumista.