YleinenKirjoittanut Oona Juutinen

Poliisille toimisto taskuun

Lukuaika: 2 minuuttia

Poliisille toimisto taskuun

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Oona Juutinen

Mutta säästääkö älypuhelin todella aikaa? Entä miten käyttäytyä Twitterissä?

Suunnilleen jokaisella on nykyään jonkin sortin älypuhelin, joten miksei myös poliisilla. Hollannissa ilmoitettiin heinäkuussa poliisivoimien olevan hommaamassa tuhansia BlackBerryjä.

Ihan uusi idea ei ole, sillä älypuhelimia on jo parillasadalla pollarilla. Nyt määrää halutaan kuitenkin lisätä huomattavasti. Suunnitteilla on hankkia tänä vuonna tuhat uutta luuria ja ensi vuonna kymmenen tuhatta lisää. Kännyuudistuksen tarkkaa hintaa ei ole kerrottu, mutta KPN-telekommunikaatiofirman tehtyä sopimusta on kuvattu mediassa miljoonadiiliksi.

mainos

Uudistuksesta vastaava poliisipäällikkö Mark Wiebes kertoi lehdille älypuhelinten antavan poliiseille eemmän aikaa katujen partiointiin. Uusien laitteiden myötä heidän on laskeskeltu saavan katutyöskentelyyn lisäaikaa puolesta tunnista peräti tuntiin.

Arvioitu ajansäästö perustuu siihen, että uusien puhelinten myötä poliisien ei ole pakko ravata jatkuvasti takaisin asemalle pöydän ääreen tekemään paperitöitä. Taskussa kulkeviksi toimistoiksi kuvailtujen puhelimien myötä poliisin kun on mahdollista lähettää ja vastaanottaa sähköposteja tai vaikkapa valokuvia kaduilla pörrätessään. Samoin niiden avulla voidaan jakaa pikaisesti tietoja vaikkapa rikoksesta epäiltyjen tuntomerkeistä.

Poliisilaitos on kertonut olevansa tietoinen siitä, miten houkuttelevaa käsiksipääsy moiseen kyttäkännykän kautta kulkevaan informaatioon saattaa monille olla. Kansalaisille vakuutellaankin, että kaikki viestit lähetetään tarkoin salattuina. Lisäksi puhelimissa oleva tieto voidaan poistaa etänä, ihan siltä varalta jos joku höpsö konstaapeli sattuisi hukkaamaan puhelimensa.

Hollannin puhelinkaupat perustuvat Britannian poliisien kokemuksiin. Saarivaltakunnassa jo 40 000 poliisilla on älypuhelimet, ja ne ovat kuulemma antaneet heille puoli tuntia aiempaa enemmän aikaa kaduilla per työvuoro.

BlackBerryn ja Bedfordshiren poliisien yhteismainoksen mukaan tämä onkin suunnilleen siistein juttu ikinä. Päälle kolmeminuuttisessa pätkässä pollarit hehkuttavat miten makeita tällaiset kapulat ovat. Meininki on kuin ostos-tv:ssä: ”Se muutti elämäni!” Katsokaa vaikka itse:

Mainonta saattaa tosin olla harhaanjohtavaa (yllätys, yllätys). Jo viime syksynä The Sun -lehti raportoi poliisien olevan todellisuudessa pettyneitä BlackBerryihinsä. Lisäaikaa ei ollut heidän mielestään irronnut mitenkään mainittavasti.

Sitä paitsi, jos lisäaikaa syntyisikin, Hollannin poliisit luultavasti käyttäisivät sen twitteröintiin. Hollantilaiset käyttävät Twitteriä kolmanneksi eniten koko Euroopassa, ja palvelusta löytyy roppakaupalla myös virallisia poliisien sivuja. Twitterin käyttöä perustellaan sillä, että sen avulla voidaan esimerkiksi pyytää kansalaisilta apua rikosten selvittämisessä. Ja BlackBerryn kautta twiittaamisesta tulee kuulemma vielä entistä helpompaa.

Kaikille ei kuitenkaan pitäisi antaa internettiä käteen, kun ei siellä osata kuitenkaan käyttäytyä. Tästä malliesimerkkinä toimii Gerda Dijksman, Zuidwest-Drenthen poliisin aluepäällikkö. Paikallisen poliisin löydettyä alkuvuodesta kaksi ruumista yksityisasunnosta kiirehti Dijksman twiittaamaan, että kyse oli parisuhdeväkivallasta. Myöhemmin kävi ilmi, että todellisuudessa parin kuolinsyy oli hiilimonoksidimyrkytys.

Hups. Uhrien omaiset eivät olleet iloisia, Dijsman on nyt entinen aluepäällikkö, ja koko homma oli hyvä esimerkki siitä miten liian herkkä näppäilysormi voi olla poliisille pahaksi. Älypuhelimestakaan kun ei ole apua jos sen käyttäjä on tyhmä.