YleinenKirjoittanut satu taskinen

Klovnit suojaavat naisia

Lukuaika: 2 minuuttia

Klovnit suojaavat naisia

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Abortinvastustajat yrittävät tukkia klinikkojen ovet Itävallassa.

Syksy on alkanut ja kaupunki muuttaa kasvojaan. Lukuisat kesäfestivaalit ovat ohitse ja Rathausplatzilla on taltioitujen konserttien sijasta sirkus. Kesän aikana koloistaan ulos uskaltautuneet originellit figuurit jäävät taas lomiltaan palanneiden tavallisten pulliaisten jalkoihin tai varjoon. Vuoden kierto jatkuu ja kaikki on sanalla sanoen juuri niin kuin viime vuonnakin. Paitsi että ilma on poikkeuksellisen lämmin ja vielä voi yrittää esittää, että kesä vieläkin vain on.

Mikä olisikaan tällaisena lämpimänä sunnuntaisena syysiltana mukavampaa kuin mennä kotikortteliin kävelemään ja istahtaa johonkin katukahvilaan pällistelemään maailman menoa. Kun oluet on tilattu, katse harhailee viereisten pöytien asiakkaissa ja vastapäisten talojen koristeissa ja pysähtyy hämmentyneen ilahtuneena yhden auton takaikkunaan. Siinä nimittäin on viesti: ”Raskaana. Ajan varovasti.”

Ajatuksissa alkaa heti pyöriä elokuva autoilijasta, onnellisesti raskaana olevasta naisesta, jonka hormonit kerta kaikkiaan pakottavat erityiseen varovaisuuteen, ehkä suoranaiseen säikkyilyyn ja, saattaa olla, jopa poukkoiluun. Voi olla, että tuo nainen on monta kertaa saanut kuulla yhden jos toisenkin kanssa-autoilijan hermostunutta tööttäilyä. Niinpä hän on päättänyt varoittaa jo etukäteen tilanteesta, jota juuri nyt ei voi muuttaa. Kuinka järkevää ja ystävällistä!

Kaikki raskaana olevat naiset eivät ole sitä vapaaehtoisesti eivätkä asiasta onnellisia. Kuten Suomessa, Itävallassakin raskauden keskeytys on sen alkuvaiheessa mahdollista. Sen sijaan klinikoille pääseminen on välillä tehty kovinkin vaikeaksi – ei valtion, vaan joidenkin aborttia fanaattisesti ja periaatteellisesti vastustavien kansalaisten taholta. He katsovat tehtäväkseen puolustaa elämää siten, että tukkivat aborttiklinikoille johtavia kulkuväyliä ja esittelevät niiden edustalla sikiötä kuvaavia julisteita ja nukkeja. He solvaavat klinikoiden asiakkaita murhaajiksi. He painostavat, uhkaavat ja seuraavat heitä. Samantapaista kohtelua saavat kokea klinikoiden työntekijät.

Kun poliitikot eivät oikeastaan halua puuttua asiaan eikä klinikoiden edessä ole minkäänlaista suoja-aluetta, Gynmed –nimisen paikan johtaja, Dr. Christian Fiala, yrittää nyt rauhoittaa tämänhetkistä tilannetta palkkaamalla klovneiksi pukeutuneita näyttelijöitä. Klovnien tehtävä on harhauttaa Christian Fialan työpaikan edessä väsymättä parveilevia aggressiivisia fanaatikkoja ja suojata hänen asiakkaitaan hyökkäyksiltä. Klovnit auttavat naisia yksinkertaisesti pääsemään klinikan ovesta sisään.