YleinenKirjoittanut satu taskinen

Pidettyjä lupauksia

Lukuaika: < 1 minuutti

Pidettyjä lupauksia

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Itävaltalaislapset pääsevät ilmaiseksi tarhaan.

Syyskuun alusta lähtien suurista lupauksista tuli totta: Itävallassa siirryttiin ensimmäinen askel eteenpäin kohti ilmaista lasten peruspäivähoitoa. Käytännössä se merkitsee sitä, että koko maassa ainakin viisivuotiaat saavat ilmaista hoitoa vähintään puoli päivää, ja monet osavaltiot menevät jo tänä syksynä vapaaehtoisesti vielä pidemmälle.

Ensi vuodesta lähtien on viisivuotiaiden päiväkodissa käynti vähintään neljänä päivänä viikossa jopa velvollisuus, ei pelkkä oikeus. Tällä halutaan tukea koulun alkamista erityisesti, mitä tulee lasten taitoon ymmärtää ja käyttää kieltä; Itävallassa koulunkäynti kun alkaa jo kuusivuotiaana. Järkevää!

mainos

Seuraava tärkeä askel onkin sitten päivittää päiväkotihenkilökunnan ammattien arvostus, palkkaus ja koulutus. On vaikea sanoa täsmällisesti, mitä ohjaajat keskimäärin tienaavat, sillä korvaus työstä vaihtelee osavaltioiden välillä suuresti. Ero saattaa olla jopa satoja euroja kuukaudessa. Varsinkin vastuun kantavien ohjaajien paineet kasvavat tänä syksynä työssä entisestään, kun uusia ryhmiä tarvitaan nopeasti ja joustavasti.

Itävallassa osavaltioilla on hallinnossa yleensä ottaen paljon omaa määräämisvaltaa, ja peruskoulutuksessa tämä näkyy erityisen selvästi. Ei ole yhtenäisiä lakeja siitä, mitä taitoja ja valmiuksia lasten pitäisi päiväkodissa ennen kouluun menoa oppia. Vanhaa jäykkää systeemiä on vaikea muuttaa. Uudistusten lukkoon lyöminen tulee kestämään vielä kauan, mutta kone on saatu liikkeelle eikä kyse enää ole pelkästä puhumisesta. Samoin kuin peruskoulun viimeistä etappia eli ylioppilastutkintoa, myös opin tien alkua ollaan valtakunnallisesti yhdentämässä tositoimin.

Ohjaajien ja johtajien lisäksi tarvitaan nyt paljon omatoimisia ja ammattitaitoisia päiväkotiapulaisia. Kun työttömyys viimeisen vuoden aikana on kasvanut hurjasti, halukkaille on tarjolla suhteellisen nopeaa ja valtion rahallisesti tukemaa koulutusta. Kurssit suorittaneilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä niin päiväkodeissa kuin myös iltapäiväkerhoissa.