YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Kenguruista ja pronssipatsaista

Lukuaika: < 1 minuutti

Kenguruista ja pronssipatsaista

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Viron kylmä kevät: sirkuseläimiä, ilmaistori ja pelottava lakiuudistus.

Hyvä kuvitteellinen lukija. Täällä on kylmä kevät, enkä aavista lainkaan, mikä Viron asioissa voisi sinua kiinnostaa.

Lehdissä ja ihmisten keskusteluissa käsitellään vain kolmea asiaa: säätä (asun maalla, ja säästä riippuu, kuinka paljon ja mitä on kylvetty ja istutettu), valtion budjetin leikkauksia (uusia keksitään jatkuvasti) ja Euroviisuista. Viro pääsi loppukilpailuun.

mainos

Voi olla, että sinua sittenkin kiinnostaa se, että eläinoikeusaktivistit aloittivat täällä toistamiseen mielenosoitusten sarjan sirkuseläinten käyttöä vastaan. Enää sirkuksissa ei esitellä surullisia susia, mutta kameleita ja kenguruita riittää. Jos matkustat kevään tai kesän aikana Tallinnaan, mene apuun: eläinten tilat ovat pienet eikä aktivisteja ole riittävästi. Tuntuu, että kaikki pelkäävät tarttua aiheeseen. Katso lisätietoa ja kuvia loomadenimel.org- ja loomadtsirkuses.com -sivuilta.

Voin suositella myös Tallinnan ensimmäistä ilmaistoria. Se on auki ensi viikon viikonloppuna Tallinnan vanhassakaupungissa. Rahaa siellä ei tarvita: ota vain mukaan asioita, joita et enää tarvitse, lahjoita tai vaihda.

Samaan aikaan parlamentissa tarkastellaan lainmuutosta, joka on kaksi vuotta sitten tapahtuneen ns. pronssiyön seurausta. En ole varmaan paras lain tulkitsija, mutta ymmärtääkseni muutos tarkoittaisi sitä, että minut voitaisiin samantien pidättää ja viedä vankilaan, jos minulla olisi valtionvastaisia ideoita, joita jakaisin toisten kanssa. (Ja voin tässä heti kertoa, että onhan minulla, ja välillä jaankin.)

Uudessa lakiehdotuksessa on monta ristiriitaa perustuslain kanssa. Ihmisten demokraattisia oikeuksia uhataan kovasti. Sama laki määräisi senkin, että jos mielenosoituksessa tapahtuu jotain rikollista, järjestäjiä rangaistaisiin – mutta minusta järjestäjä ei mitenkään voi olla vastuussa esimerkiksi provokaatioiden seurauksista.

Toivotaan, ettei uutta lakia hyväksytä. Ja että kesä tulee pian.