YleinenKirjoittanut anna palmen

Kauneusihanteita Länsirannalla

Lukuaika: 2 minuuttia

Kauneusihanteita Länsirannalla

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Anna Palmén

Muurin sisällä on pienet piirit. Betlehemin naiset kohtaavat kampaamossa ja juhlien etkoilla.

Arabikulttuurissa naiset rakastavat kauniita vaatteita, koruja ja kauneudenhoitoa. Länsirannalla erityisesti kristityt palestiinalaisnaiset käyttävät suuria summia rahaa kampaajalla käyntiin, meikkeihin ja jopa kauneusleikkauksiin, jotka ovat suosittuja arabimaissa. Tuttavapiirissäni on ainakin kolme naista, jotka ovat korjauttaneet nenänsä plastiikkakirurgilla.

Aikaisemmin katsoin ihmeissäni paikallisten naisten pukeutumistyyliä, koska ajattelin arabikulttuurin olevan tiukka sen suhteen, miten naiset pukeutuvat tai tuovat itseään esille. Palestiinalaisnaiset pukeutuvat juhliin niin avoimesti, että en ole aina varma, onko kyseessä uimapukukierros vai vakavasti otettava juhlatilaisuus. Länsirannalla on käynnissä jatkuvat missikisat siitä, kuka on kaupungin kaunein nainen. Vaatteita, koruja ja hiuksia vertaillaan naisten kesken ja samalla tehdään selväksi se, kenen aviomies on antanut eniten käyttörahaa naiselle. Miestä pidetään pihinä, jos naisen päällä ei koskaan nähdä uusia vaatteita tai koruja.

mainos

Betlehemiin on perustettu viime vuosina useita kauneussalonkeja, joissa palestiinalaiset naiset viettävät tunteja ystäviensä kanssa. Suuressa suosiossa on rakennekynnet, joiden värimaailma ja kultahileiden määrä ylittävät eurooppalaisen kauneusihanteen rajat. Suuria juhlia varten naiset käyvät meikkaajan luona, joka ehostaa asiakkaan silmät turkoosin värisiksi palloiksi.

Juhliin valmistautuessa olen saanut paikallisilta ystäviltäni palautetta siitä, että en käytä tarpeeksi meikkiä. Välillä lisään ehostusta ja näytän mielestäni katutytöltä.

Palestiinassa asuminen on muuttanut kauneusihannettani. Myönnän, että olen koukussa rakennekynsiin, kampaajakäyntiin, joka maksaa kuusi euroa kerralta, sekä kauniisiin vaatteisiin ja koruihin. Suomalaisten ystävieni mukaan helisen joka kerta Suomeen palatessani enemmän. Helinällä tarkoitetaan korujen ja vaatteissa olevien kimalteiden määrää.

Länsirannan kauneussalongit ovat myös paikkoja, joissa juorutaan koko kaupungin asiat. Naiset puhuvat siitä, kuka on mennyt naimisiin, saanut lapsia, ostanut auton, ottanut hiuslisäkkeen tai käyttänyt kaksisataa euroa uusiin käärmeennahkasaappaisiin. Keskustelunaiheet ovat usein pinnallisia. Valitettavan usein naiset puhuvat myös toisistaan selän takana, ja esimerkiksi Betlehemissä on aina käynnissä jokin draama naisten välillä. Minulle uskalletaan jo avautua näistä ongelmista ja joka kerta nauran sille, miten pienistä asioista on kysymys. Kiistelyjä syntyy siitä, kuka on sanonut mitäkin, millä tavalla, kenelle ja millä äänensävyllä. Kateus kukoistaa Länsirannalla!

Palestiinalaisen naisen paikka on edelleen melko usein kotona hoitamassa lapsia. Puheenaiheet ovat vähissä, koska elämänpiiri on pieni ja rajoittunut. Koulutettu palestiinalainen nainen on arabikulttuurissa hieman pelätty, vahva ja kunnianhimoinen nainen, joka osaa sanoa mielipiteensä myös miehen edessä. Tällaiselle naiselle ollaan kateellisia, mutta sitä ei myönnetä.

Israelin rakentama muuri Länsirannalla ei helpota sitä, että usein naisten ajatukset pyörivät pienissä asioissa. Länsirannalta ei yksinkertaisesti pääse pois suureen maailmaan.

Laittautuminen juhliin on mielestäni loppujen lopuksi hauskaa. Ystäväni makuuhuoneessa juodaan punaviiniä, kokeillaan seitsemää eri asukokonaisuutta ja puhutaan miehistä. Ei se niin tylsää ole.