YleinenKirjoittanut Perttu Hillman

Kiina hyytyy

Lukuaika: 2 minuuttia

Kiina hyytyy

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Perttu Hillman

Kriisi ja skandaalit sulkevat tehtaita.

Kiinan on arvioitu selviävän finanssimaailmaa ravistelevasta turbulenssista suhteellisin vähin vahingoin. Kuitenkin kansainvälisen kysynnän hupeneminen, tuotteiden laatuongelmat ja kasvavien elinkustannuksien myötä ylemmäksi hinautuva palkkataso eivät enää entiseen malliin lisää työpaikkoja.

Talouskasvu oli vuoden kolmannella neljänneksellä vielä kunnioitettavat 9%. Kasvun täytyykin pysyä huippulukemissa, koska työllisyyden säilyminen siedettävällä tasolla edellyttää arvioiden mukaan vähintään 8% kasvua.

mainos

Varma merkki talouden kasvuvauhdin hiipumisesta ovat laskuun kääntyneet kiinteistöjen hinnat. Guangzhoussa ja Shenzenissä lasku on ollut jopa 30%. Selvää hintakäännettä raportoidaan myös Pekingistä ja Shanghaista.

Halvan elektroniikan, vaatteiden ja muovikrääsän kysynnän romahdus kaataa tehtaita tihenevään tahtiin. Tilastojen mukaan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla on toimintansa lopettanut 67.000 yritystä. Määrän arvioidaan vuoden loppuun mennessä jopa kolmekertaistuvan.

Kiinan vientikäyrä on kääntynyt kaakkoon ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

Talouden alamäki tuntuu erityisesti etelässä. Guangdongin maakunnassa. Dongguanissa hiljattain kaksi tehdastaan sulkenut lelujätti Smart Union Group jätti 7000 ihmistä työttömäksi. Yhtiö kertoi syyksi kysynnän nopean hyytymisen lisäksi myös palkkakustannusten jyrkän nousun parin viime vuoden aikana. Kiinan virallisen tietotoimiston Xinhuan mukaan leluja vientiin valmistavista maakunnan 3600 tehtaasta on lopettanut vuoden 2008 aikana jo usempi kuin joka toinen.

Guangzhou Daily -lehti arvioi viime viikolla, että puolet koko Helmijoen suiston tuotantoyrityksistä on nykytahdilla nurin vajaassa kahdessa vuodessa.

Kiinan virallinen työttömyysprosentti oli maaliskuussa 5.5% ja sen arvioidaan kasvavan. Lukua pidetään yleisesti aivan liian alhaisena, koska se ei huomioi siirtotyöläisiä, jotka käytännössä miehittävät tehtaat esimerkiksi Guangdongissa.

Vientiä rassaa paitsi globaali talouskriisi, myös pahenevat laatuongelmat. Tietämättömyydestä tai piittaamattomuudesta johtuvat laiminlyönnit ja lännessä kiellettyjen kemikaalien käyttö valmistusprosesseissa on pudottanut pelistä sopimusvalmistajan toisensa jälkeen.

Parhaillaan velloo Aasiassa uusi elintarvikeskandaali, kun useiden kiinalaisten tuottajien kananmunista on löydetty suuria melamiinipitoisuuksia. FAO on pytänyt Kiinan hallitusta selvittämään pikaisesti melamiinin alkuperän, koska järjestö epäilee melamiinin olevan peräisin kanojen ravinnosta. Tämä puolestaan on herättänyt epäilyjä myös muiden alkutuotteiden laadusta.

Aikasemmin maitojauheeseen sekoitettu melamiini tappoi neljä lasta ja vei 53000 sairaalahoitoon. Kiinalaisten suhtautumista kriisiin kuvaa valitettavan hyvin uusiseelantilaisen valmistuttajan raportti, jonka mukaan se havaitsi Kiinassa valmistetussa suklaassa melamiinia jo keväällä. Tehdas ei reagoinut valmistajan selvityspyyntöihin ja jatkoi melamiinipitoisten elintarvikkeiden toimittamista useita kuukausia, ennenkuin toistuva vetoaminen Kiinan keskushallintoon johti tehtaan tarkastamiseen ja sulkemiseen.

Paisuvat vaikeudet ovat herättäneet myös Kiinan hallituksen, joka viime viikolla ilmoitti käynnistävänsä jonkinlaisen tehostetun työttömyysturvan ohjelman alueilla, joissa massairtisanomisia tapahtuu. Avaus on poikkeuksellinen. Lisäksi Kiinan keskuspankki kehotti painokkaasti pankkeja tukemaan ahdinkoon joutuneita yrityksiä. Guangdongissa paikallishallinto on perustanut hätärahaston taatakseen konkurssiaallossa työntekijöiden palkkasaatavat.

Talouden kasvun nopea hidastuminen on nostanut julkisuuteen jälleen varoituksia yhteiskuntarauhan vakavasta järkkymisestä etelän maakunnissa.

En toivo ahdinkoa kiinalaisille, mutta en voi olla tuntematta tyytyväisyyttä siitä, että ainakin turhan ja ympäristöstä täysin piittaamattomasti valmistetun rihkaman rahtaaminen ”neuvosten” halpahalleihin hyytyy.