YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Hyvä, paha 2008

Lukuaika: < 1 minuutti

Hyvä, paha 2008

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Vuoden lopussa on listojen aika.

On vaikea keksiä mitään kiinnostavaa vuoden viimeiseksi tekstiksi. Televisiossa eletään luettelojen aikaa. Kuka ja mikä oli tärkein, kaunein, paras tänä vuonna?

Päätin tehdä oman luettelon. Lähetin kuusi kysymystä noin viidellekymmenelle ihmiselle ja sain seitsemän vastausta. Onko se nyt statistisesti pitävää? Kun en tilastoista piittaa, voin joka tapauksessa esitellä vastaukset blogin lukijoille ja teeskennellä, että ne merkitsevät jotain.

mainos

Kysymykset olivat seuraavat: Mikä oli vuonna 2008 tärkein tai kiinnostavin positiivinen tapahtuma maailmassa, Virossa, elämässäsi? Entä negatiivinen? Itse en näihin osaisi vastata lainkaan.

Vastaajat ovat ihmisiä eri alueilta: koulunjohtaja, lehtimies, taidealan ylioppilas, kirjailija, kehitysjohtaja, turismiyrittäjä, yksi eläinsuojelijakin. Antavatko he kuvan siitä, mitä ihmiset ajattelevat? En tiedä, mutta itse olin vastauksista yllättynyt.

Sain tietää henkilökohtaisia asioita, joista en ollut kuullut lainkaan. Sairaus, läheisen kuolema, muutto työn vuoksi kaupunkiin, avioliitto-ongelmat. Joitain asioita tiesin, mutta en ollut ymmärtänyt, miten vakavia ne olivat olleet näille tutuille ihmisille. En ole varma, halusinko tietää.

Hyvistä asioista mainittiin kiinnostavia matkoja, mahdollisuus tehdä kokopäiväistä työtä eläinten hyväksi, rakkautta ja muuta inhimillistä.

Huonoja asioita Virossa olivat vastaajien mielestä lama sekä hallituksen perustelematon optimismi sekä valehteleminen laman kysymyksissä; sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntyminen; työttömyyden ja rikollisuuden kasvu; Viron ja Venäjän konflikti ja sen käsittely mediassa; parlamentin osaamattomuus kaikissa näissä asioissa.

Parasta Virossa olivat tasavallan 90-vuotisjuhlan tapahtumat, olympiakulta, koko maan metsänsiivouskampanja Teeme Ära 2008 sekä tavallaan myös talouskriisi, joka pakottaa ihmiset kohtaamaan reaalimaailman.

Huonoja asioita koko maailmassa olivat talouskriisi ja Irakin ja Georgian sodat. Kuusi seitsemästä oli samaa mieltä parhaasta kansainvälisestä uutisesta: vallanvaihto USA:ssa. Siis Obaman voitto.

En itse oikein ymmärrä, miksi he kaikki pitivät juuri sitä parhaana asiana. En minä osaa sanoa, onko se tärkeää vai ei. Osaatko sinä?