Lukuaika: 2 minuuttia

Turinaa tuhdista välipalasta – leivät hummuksella, salsalla ja herkkusienillä

Hippien keittiömetkutHippien keittiömetkut

Matilda Koivisto jakaa lukijoille vegaanisia ruokareseptejä sekä kuvailee vivahteikkaita makuelämyksiä. Kirjoittaja on innokas kotikokki ja kulinaristi.

Näitä leipiä tankkaamalla lähtee orastava sekä hieman suurempikin nälkä. Välipala on yhdistelmä tuhtia mausteisuutta ja mehukasta raikkautta.

Hummus:

1 tölkillinen kikherneitä

1/2 tl suolaa

3 rkl seesamiöljyä

1 tl juustokuminaa

2 rkl sitruunamehua

3 rkl vettä

1 suuri valkosipulin kynsi

Valuta kikherneet. Kuori valkosipulin kynsi ja raasta se hienoksi raasteeksi. Soseuta kaikki ainekset esimerkiksi sauvasekoittimella.

Kasa hummusta ja lusikka

Salsa:

1 suuri tomaatti

1 sipuli

puolikkaan limen mehu

mainos

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippurirouhetta

Silputtua persiljaa

Hienonna persilja sekä kuorittu sipuli. Pilko tomaatti hienoksi silpuksi ja valuta siitä pois ylimääräinen mehu siivilän avulla. Sekoita tomaatti- ja sipulisilppu persiljan kanssa kulhossa, ja lisää sekaan mustapippuri ja suola. Valuta päälle limen mehu ja kääntele haarukalla niin, että mehu ja mausteet levittyvät tasaisesti.

Paahdetut herkkusienet:

Tuoreita herkkusieniä

Oliiviöljyä

Suolaa

Mustapippuria

Huuhtele herkkusienet ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuumenna pannu oikein kuumaksi, ja kaada siihen tilkka oliiviöljyä. Ripottele öljyn päälle suola ja mustapippuri. Käytä herkkusieniviipaleet kuumalla pannulla pikaisesti. Älä kuitenkaan paista herkkusieniä, vaan paahda ne nopeasti pinnalta, jotta sisus jää muhevaksi.

Pilkottuja herkkusieniä leikkuulaudalla veitsen vieressä

Lisäksi:

Vaaleaa vegaanista leipää

Siivuta leipä, ja paahda siivut molemmin puolin pannulla oliiviöljytilkassa. Levitä päälle kerros hummusta sekä salsaa, ja asettele lopuksi pinnalle paahdetut herkkusieniviipaleet. Lisää vielä tarvittaessa ripaus suolaa.

Leivät sammuttavat nälän tuokiossa, ja sopivat erinomaisesti välipalaksi tai evääksi töihin. Hummuksen maku on muhkean valkosipulinen, ja sitä tasapainottamassa on kesäisen kevyen salsan ujo aromi. Herkkusienet tuovat maanläheisen vivahteen mukaan tähän makujen tanssiin ja paahdettu leipä rouskuu mukavasti suussa jokaisella haukkauksella.