HenkilökohtaistaKirjoittanut Derya Tekin

Mitä mieltä olet hiiliverosta?

Lukuaika: 2 minuuttia

Mitä mieltä olet hiiliverosta?

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Derya Tekin

Vaalikoneen lisäksi ehdokkaisiin voi tutustua myös paneeleissa.

Eurovaalit on edessä ja kohta pitäisi äänestää. Olin äskettäin Helsingin yliopistossa valtiotieteiden opiskelijoiden tiedekuntajärjestön Kannunvalajien järjestämässä paneelissa. Panelisteina olivat SDP:n Eero Vainio, keskustan Jouni Ovaska, kokoomuksen Aura Salla, RKP:n Alina Böling, PS:n Simon Elo, KD:n Laura Peuhkuri, vihreiden Ozan Yanar ja vasemmistoliiton Li Andersson. Ehdokkaiden keski-ikä oli varsin nuori, mikä oli positiivista.

Keskustelu oli vauhdikas ja kysymykset hyvin ajankohtaisia. Vastaukset ei hirveästi yllättänyt, kun tietää mistä puolueesta ehdokas on. Mutta paneelin loppua kohti oli varsin mielenkiintoinen tilanne.

mainos

Yleisöstä joku uteli mielipiteitä hiiliverosta ja halusi tietää varsinkin muiden ehdokkaiden mielipiteitä kuin vihreiden ehdokkaan. Vastauksista tuli koomisia, kun panelistit yrittivät vastata kysymykseen tietämättä, mitä oikeasti hiilivero tarkoittaa.

Ensimmäiseksi vastasi kokoomuksen ehdokas myöntämällä tietämättömyytensä asiasta. Silti tämä kyseinen ehdokas käytti jonkun verran puheajastaan kertomalla, ettei ikinä saa jäädä sanattomaksi. Lopuksi hän ihmetteli, miksi Eurooppaan tarvitsee ylipäätään tuoda hiiltä muualta maailmasta. Täten vastauksensa lopussa ehdokas totesi, ettei hiiliveroa tarvita koska Eurooppaan ei tarvitse tuoda muualta hiiltä. Seuraavaksi vastasi RKP:n ehdokas ja vastaus oli kutakuinkin samanlainen.

Kolmanneksi oli PS:n ehdokkaan vuoro vastata. Siinä vaiheessa vihreiden ehdokas halusi tulla väliin ja avata kysymystä enemmän, mutta PS:n ehdokas ei antanut hänen puhua. Vastauksessaan hän muistutti Euroopan kehityksen lähteneen hiili- ja teräsyhteisöstä, jonka hän jatkoi ydinvoimamyönteisellä puheenvuorolla.

Tähän väliin voisin tiivistää, mitä hiilivero oikein tarkoittaa. Hiilivero kohdistuu niihin tuotteisiin, joiden valmistus aiheuttaa paljon päästöjä. Veron avulla siis yritetään vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Ehdokkaan tai Euroopan parlamentaarikonkaan ei tietenkään tarvitse tietää kaikkea. Eikä se ole edes mahdollista. Mutta tässä tapauksessa he olisivat saaneet lisätietoa, vaikka kysymyksen esittäjältä tai vihreiden edustajalta kun tämä tarjoutui kerran avaamaan kysymyksen. Sen sijaan he valitsivat täyttää puheaikansa puhumalla diibadaabaa.

Paneeli on areena, missä ehdokkaat esittävät itsensä ja mielipiteensä. Samalla kuuntelijat voivat huomata kandidaatin vilpittömyyden ja tavan toimia. Olisi ollut todella rauhoittavaa tietää, että Euroopan parlamenttiin pyrkijät ottavat asioista selvää ennen kuin muodostaisivat mielipiteensä. Tavallinen järkevä ajattelutapa tai avoimuus uusille asioille pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille ehdokkaille puolueesta riippumatta.

PS. On pakko huomauttaa, että ydinvoiman lisääminen voi hyvinkin aiheuttaa Suomi-neidolle ikioman “syövän”. Ydinvoiman seuraukset olisivat painajaismaiset varsinkin ihan tavallisille eli perussuomalaisille. Asiasta voi ottaa selvää vaikkapa tutkimalla yleisimpiä väittämiä ydinvoimasta ja vastauksia niihin.