Hämeentie 48Kirjoittanut susanna kuparinen

Sinivihreä porvarihallitus upposi, vain sädekehä jäi

Lukuaika: < 1 minuutti

Sinivihreä porvarihallitus upposi, vain sädekehä jäi

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Susanna Kuparinen

Vihreät ei jatka hallitustunnusteluja sinivihreällä porvarihallituspohjalla.

Vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluevaltuuskunta päätti juuri, että se ei jatka hallitustunnusteluja sinivihreällä porvarihallituspohjalla.

Vihreät tekivät kovan päätöksen. Yhteistyö etenkin keskustan kanssa edellisellä hallituskaudella traumatisoi vihreät, sillä keskustan ja vihreiden ympäristöpolitiikka on eri planeetoilta.

mainos

Keskusta ilmoitti aiemmin tänään olevansa halukas hallitusneuvotteluihin. Tämä nosti vihreät vaa’ankielen asemaan. Vihreiden kymmenen kansanedustajaa olisi vaadittu enemmistön saavuttamiseksi. Vihreät vältti ansan, johon puolue lankesi lokakuussa 2009, jolloin eduskunta äänesti Matti Vanhasen ja hallituksen luottamuksen puolesta. Vihreät jäi hallitusrintamaan ja antoi näin moraalisen siunauksensa ryvettyneille hallituskumppaneilleen. Tämä oli vihreille imagotappio, joka näkyi pitkään. Samoin ydinvoimapäätökset ja sosiaalipolitiikka ontuivat kahden isoveljen, kokoomuksen ja keskustan, kainalossa.

Ennakkoon, heti sen jälkeen kun vasemmistopuolueet savustettiin ulos hallituksesta, vihreille povattiin suotuisia neuvotteluasemia. Juuri vaa’ankielen aseman ansiosta vihreille luvattiin rivien välistä melkein mitä tahansa he keksivät vaatia.

Nyt kuitenkin politiikan sisällöt ja periaatteet voittivat. Vihreät sanoivat ei kokoomuksen ja keskustan jatkolle. Vanhan pohjan jatkaminen kristillisillä varustettuna sai vihreät äänestämään omien agendojen puolesta. Vaikka äänestystulos oli kohtalaisen täpärä, 16–23, se on silti selkeä linjanmuutos vihreiden politiikassa.

Teknokraattiset pikkusiskot ja veljet hävisivät vihreiden aatteelliselle siivelle.

Politiikka on palannut vihreiden politiikkaan. Hyvä!

Lue myös Fifin aiemmat jutut hallitusneuvotteluista Pelasiko Katainen vasemmistopuolueet ulos neuvotteluista tarkoituksella, Talousryhmän 13 päivää ja Vihreät ei jatka hallitustunnusteluja.