HenkilökohtaistaKirjoittanut anu brask

Inha yötön yö

Lukuaika: 2 minuuttia

Inha yötön yö

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Anu Brask

Ruokatohtori auttaa juhannuksenakin. Paahdetut kikherneet suojaavat ördäyskänniltä!

Vaiva:

En ole juhlinut juhannusta seurueessa yli kymmeneen vuoteen. Juhannuksena kilteimmästäkin deitistä tulee kännissä hiukset hajallaan pusikoissa juoksenteleva urpo.

Vanhoista dekkareista opin, että CIA:n vakoojat joivat pullon ruokaöljyä pohjiksi ennen kosteaa ryyppyiltaa jonkun neuvostoupseerin kanssa. Öljykalvo vatsan sisäpinnalla esti votkaa tuhoamasta vakoojan arvostelukykyä samaan aikaan kun vakoilun kohde leperteli humalassa ohi suunsa.

Onko olemassa alkoholia puskuroivaa ruokaa, sellaista, että viina runsaastikin nautittuna tuottaa vain vaimeaa poreilua? Jotakin sellaista, jonka valmistaminen etukäteen tai mökkiolosuhteissa on kohtuullisen helppoa. Olen nykyään sen verran räjähdysaltis kattila itsekin, että voisin popsia samaa pöperöä.

Diagnoosi:

Mitä nopeammin juo, sitä äkimmin humaltuu, tietää tyhmäkin. Voit siis pilata oman ja muiden juhannuksen kyttäilemällä seuralaistesi juomatahtia. Hauskan yhteyspelin saatte, jos piilottelet juomia pitkin mökkipihaa ja muut janoisina etsivät niitä. Toisaalta hyökkäys on paras puolustus. Siinä tapauksessa hoida itsesi nopeasti niin kauheaan känniin, ettet tiedä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Pysy kuitenkin maissa.

Solujen riittävä antioksidanttisuojaus alkoholia vastaan kannattaa koettaa hoitaa nauttimalla riittävästi C- ja E-vitamiinipitoisia ruokia. E-vitamiini sinällään jo toimii elimistössä antioksidanttina.

Tähän perustuneekin kysyjän mainitsemana agenttikikka. Auringonkukkaöljy nimittäin sisältää erittäin runsaasti E-vitamiinia. Jos et siis suoranaisesti kehtaa juottaa ystävillesi silkkaa öljyä, voit yrittää ovelana ujuttaa sitä ruokaan maksimimäärät. Marinointi on tähän oivallinen valmistusmetodi.

C-vitamiini korostaa e:n vaikutuksia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että suosittelisin nauttimaan yöttömän yön kunniaksi C-vitamiinit tuoremehuna camparissa. Sori nyt vaan.

Kinkkisintä tässä on se, että kansallisesti mittumaarina juominen on auttamatta tuhdimpaa kuin syöminen, oli ruoka sitten mitä tahansa.

Voit silti kokeilla syöttää seurueellesi oheisen reseptin proteiinipitoisia kikherneitä. Ne koukuttavat sen verran rajusti, että ehkä sitä sitten kuitenkin pupellukseltaan juopottelee vähän vähemmän. Ja ovatpa vielä niin helpot valmistaa, että hoituvat vähän humalaisemmaltakin.

(Oikeastaan vastaus on yksinkertainen. Pysy kotona.)

Resepti:

Paahdetut kikherneet

2 tlk kikherneitä

3 tl paprikajauhetta

2–3 valkosipulinkynttä

2 tl kuivattua chiliä

2 tl jeeraa

3 rkl auringonkukkaöljyä

suolaa

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

2. Valuta ja huuhtele kikherneet.

3. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita hyvin.

4. Nosta maustetut kikit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paahda uunissa noin 30–40 minuuttia. Mitä pidempi paistoaika, sen rapsakampi lopputulos.