HenkilökohtaistaKirjoittanut Mariyan Abdulkarim

Eliitin kotouttaminen

Lukuaika: 2 minuuttia

Eliitin kotouttaminen

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Maryan Abdulkarim

Ihan tavallisia asioita todellisuudesta vieraantuneille.

Puhumme aivan liian vähän siitä, miten todellisuudesta vieraantuneita kanssaeläjiä voidaan kotouttaa. Meillä on kuitenkin vastuumme.

Jos asioista päättää ihminen, joka ei tiedä maidon hintaa, vähintä mitä voimme tehdä, on kirjoittaa hänelle meili, jossa kerromme maidon hinnan.

mainos

Jos taito siivota oma sotkunsa on vaihtunut alipalkatun siivoojan numeron näppäilyyn, on tehtävämme muistuttaa, miten hienoa ja tärkeää on siivota edes oma vessansa.

Eliitin vihaaminen on tehty liian helpoksi, mutta rakkaus on se voima, jolla paremmin voivia yhteiskuntia rakennetaan.

Vuonna 2012 Tasavallan presidentti on toivonut, että jokainen esittäisi itselleen kysymyksen: mitä minä voin tehdä lasten ja nuorten hyväksi. Vuonna 2014 on mielestäni tullut aika pohtia, mitä minä voin tehdä todellisuudesta vieraantuneen eliitin ja heidän lähipiirinsä hyväksi.

Alle on koottu yksinkertaisia keinoja, joilla voimme tehdä eliitin arjesta vähemmän todellisuutta vieroksuvaksi ja sitä kautta turvallisemmaksi meille muille. Nämä keinot ovat ehdotuksia arjen asiantuntijoilta – niiltä, jotka kasvokkain kohtaavat haastavissa tilanteessa olevia eliitin ja heidän lähipiirinsä edustajia.

Mukana on ollut ihmisiä, jotka edustavat muun muassa etsivää ja erityisnuorisotyötä, sosiaalitointa, koulua, poliisia, vammaisia, urheiluseuroja, päihdetyötä ja maahanmuuttajia. Työryhmien tuloksia ovat kommentoineet sekä eliitti että ihan tavalliset ihmiset sekä iso joukko pitkän linjan asiantuntijoita ja lääkäreitä.

Helpolla ja ansiotta saatu laiskistaa

Seurauksena on tyytymättömyys ja tyhjyyden tunne. Älä anna eliitille liikaa rahaa, tavaraa tai herkkuja. Se opettaa ajattelemaan, että kaikki aina vain tulee jostain automaattisesti. Jos eliitti omaksuu tällaisen asenteen, se ei ehkä opi hankkimaan elantoaan työllä.

Paikat kuntoon

Pelkällä hauskanpidolla ei elämässä pärjää.

Koti, koulu ja muut paikat on pidettävä siisteinä. Järjestys jäsentää mieltäkin. Opetelkaa tekemään tylsiäkin hommia ja tehkää niitä yhdessä. Talkoot ovat hyvää harjoitusta yhdessä tekemiseen. Kohtuus riittää ihan hyvin. Joskus oman sotkun siivoaminen voi olla todellisuuteen kotouttavinta.

Syntymä, rakkaus, kuolema

Juurettomuuden tunne aiheuttaa vastuuttomuutta.

Ihmetelkää yhdessä elämän suuria kysymyksiä: syntymää, rakkautta ja kuolemaa. Eliitin on hyvä kuulla, mistä hänen rahansa on kotoisin: mitä vaari tai mummu teki nuorena, millaista oli 20 tai 50 vuotta sitten ja miten rikkaudet saavutettiin muiden työllä. Lisää hienoja vinkkejä, miten kukin voi kantaa kortensa kekoon löytyy etsimällä tavallisia asioita internetin ihmeellisestä maailmasta. Ja muistetaan, että jokaisella meistä on oma vastuunsa.