HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Tuo ihana maa

Lukuaika: < 1 minuutti

Tuo ihana maa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Costa Ricalla ei ole armeijaa, eikä sellaista moni muukaan tarvitsisi.

Usein erilaisissa keskusteluissa armeijasta ja sen tarpeellisuudesta joku sanoo, että maalla on aina armeija. Jos se ei ole oma, niin se on jonkun toisen. Tämä ”totuus” on melko yleisesti hyväksytty ja harvoin näissä keskusteluissa kukaan sitä lähtee kyseenalaistamaan. Siitäkin huolimatta, että syytä kyseenalaistamiseen löytyisi, ja kelpo esimerkki armeijattomuuden mahdollisuuden tueksi myös.

Maailmassa nimittäin on lukuisia maita, joilla ei ole lainkaan armeijaa. Lähimpänä esimerkkinä on tietenkin Islanti, jolla ei ole omaa armeijaa. Islanti ei toki ole puhdasverinen esimerkki armeijattomuudesta, sillä Islanti on Naton jäsen ja luottaa puolustusratkaisussaan muiden apuun. Monet islantilaiset kuitenkin kyseenalaistavat tarpeen lainkaan kuulua sotilasliittoon.

mainos

Täysimittainen esimerkki maasta ilman omia tai kenenkään muidenkaan asevoimia on kuitenkin Costa Rica. Costa Rican johtaja päätti lakkauttaa armeijan vuonna 1948 reilun kuukauden kestäneen sisällissodan jälkeen ja päätös vahvistettiin vuonna 1949 perustuslaissa. Tämä vei Costa Rican erilaiselle tielle kuin naapurinsa – Nicaragua ja Panama päätyivät vuosikymmeniksi sotilasdiktatuureiksi. Costa Rica sen sijaan on alueensa vanhin demokratia.

Costa Rica ei ole onnistunut säilyttämään suvereniteettiaan koko armeijatonta aikaa, mutta esimerkiksi Nicaraguan sisällissota, joka levisi Costa Rican alueelle ei kuitenkaan vaikuttanut Costa Rican valtiolliseen itsemääräämisoikeuteen.

Monet arviot sekä Costa Ricasta että sen ulkopuolelta sanovat, että Costa Ricassa ei juurikaan armeijattomina vuosikymmeninä ole esiintynyt halua armeijan perustamiseen. 1980-luvulla Yhdysvallat painosti Costa Ricaa perustamaan armeijan itselleen, mutta näin ei kuitenkaan tehty, vaan Costa Rica jatkoi valitsemallaan rauhan tiellä.

Maailman asevoimissa palvelee noin 22 miljoonaa sotilasta. Varmasti nämä ihmiset voisivat tehdä jotain tarpeellisempaakin. Costa Rican esimerkkiä voisi useampikin maa noudattaa. Esimerkki on monella tapaa hyvä. Verrattuna esimerkiksi naapureihinsa Costa Rica on edellä useilla inhimillisen kehityksen mittareilla ja rikkaampi kuin monet alueen maat, demokraattisempi ja suojellut isomman osan alueestaan siellä elävien harvinaisten eläin- ja kasvilajien suojelemiseksi.