HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Tänään allekirjoitetaan asekauppasopimus

Lukuaika: < 1 minuutti

Tänään allekirjoitetaan asekauppasopimus

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Nyt on aika juhlia.

Maailmanlaajuinen asekauppasopimus allekirjoitetaan tänään maanantaina 3.6.2013. Jo on aikakin. Tätä sopimusta on odotettu ja kampanjoitu mahdolliseksi jo pitkään. Maailmassa on tähän saakka säädelty esimerkiksi maataloustuotteiden ja tekstiilien kauppaa tarkemmin kuin aseiden. Ruoka on ruokaa, mutta aseet on suunniteltu tappamiseen. Siitä huolimatta niitä ei ole tähän saakka maailmanlaajuisesti säädelty.

Asekauppasopimus tuli järjestöjen ja valtioiden ja esimerkiksi nobelistien työn jälkeen hyväksytyksi äänestyksessä huhtikuun alussa. Tänään se aukeaa allekirjoitettavaksi ja useita kymmeniä valtioita odotetaan allekirjoittamaan sopimusta jo tänään. Tätä blogitekstiä kirjoittaessani tarkistin, että ainakin 59 maata allekirjoittaa jo tänään. Suomi on mukana tässä joukossa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sopimus astuu voimaan kun viisikymmentä maata on sen allekirjoittanut ja ratifioinut, eli sisällyttänyt lainsäädäntöönsä ja kun tästä viidennestäkymmenennestä ratifioinnista on kulunut 90 päivää. Tähän on arvioitu kuluvan noin kaksi vuotta.

Asekauppasopimuksen on tarkoitus rajoittaa ongelmallisinta asevientiä. Tämän sopimuksen ollessa voimassa aseita ei pitäisi voida viedä enää sinne, missä ne heikentävät rauhaa ja turvallisuutta, päätyvät ihmisoikeusloukkauksiin tai sodan sääntöjen vastaiseen toimintaan. Sopimus ei tule estämään tällaisia asevientejä kokonaan, mutta oikein toimeenpantuna se voi tehokkaasti vähentää aseviennin haittoja.

Asekauppasopimus kattaa niin sanotut tavalliset asetyypit (conventional arms) pienaseista tankkeihin.

Politiikkanörtit ja muut erityisen innostuneet ovat tervetulleita seuraamaan kanssamme lähetystä tämän päivän allekirjoitustilaisuudesta. Näytämme sen neuvotteluihin ja kampanjaan osallistuneiden kommentoimana Helsingissä Cafe Mascotissa kello 17 alkaen. Muualla kuin Helsingissä sitä voi myös itse katsoa esimerkiksi Control Armsin sivujen kautta. Kunnon kisakatsomon tapaan itseään voi virkistää esimerkiksi nostamalla tuopin sopimuksen kunniaksi. Hurraaminen on myös sallittua.