HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Skumpat New Yorkissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Skumpat New Yorkissa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Jos asekauppasopimus hyväksytään torstai-iltana, asevirtaa pahiksille pystytään rajoittamaan.

Keskiviikkona aamupäivällä saatiin täällä New Yorkissa kansainvälisissä asekauppasopimusneuvotteluissa Peter Woolcotin kolmas ja tämän kokouksen osalta viimeinen luonnos asekauppasopimukseksi.

Woolcot esitteli paperin sanoen, että tämä on sitten ota tai jätä. Muutoksia ei tässä kokouksessa enää voi tehdä. Joko paperi hyväksytään yksimielisesti, tai yksimielisyyden puuttuessa paperi jää hyväksymättä. Silloin sopimus jää taas syntymättä. Ainoastaan aivan minimaalisia ja sisällön kannalta epäolennaisia tekstimuutoksia voi enää tehdä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Olemme nyt yrittäneet kiireellä analysoida paperia. Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että tämä on paras paperi, joka tässä prosessissa on tähän mennessä nähty. Kattavuus on edelleen jonkin verran liian kapea, mutta aiempia luonnoksia parempi. Vientien esteet on kirjoitettu laajemmin kuin aiemmin: esimerkiksi siviileihin kohdistuva väkivalta on viennin esteiden listassa mukana. Toisaalta sotarikokset ovat kapeammin listalla.

Esteenä luvan myöntämiselle on myös se, että vienti voisi vaarantaa rauhaa ja turvallisuutta. Sukupuolittuneesta väkivallastakin sanotaan hiukan edellistä luonnosta tiukemmin. Samoin on arvioitava aseiden kulkeutumista eteenpäin ongelmalliselle loppukäyttäjälle.

Kokous päättyy torstaina. Tänään, eli torstaina illalla meillä on sopimus, tai sitten ei ole.

Jos tämä paperi hyväksytään, on otettu askel oikeaan suuntaan. Sopimus tekee asekaupasta säädellympää. Se on työkalu ongelmallisimpien asevientien vähentämiseen. Sen avulla diktaattoreille, ihmisoikeuksien polkijoille, kiduttajille, sotaintoilijoille ja muille pahiksille kulkevaa asevirtaa rajoitetaan.

Perille ei olla vielä päästy, sillä tavoitteena ei tulisi olla asekaupan sääntely, vaan maailma, jossa aseita ei tarvita. Kyllä tälle sopimukselle kannattaa silti skumpat ottaa!

Sen jälkeen nostetaan leuka pystyyn ja jatketaan työtä.

Lopuksi linkkaan vielä Sadankomitean norjalaisen kumppanijärjestön blogiin, jossa Hannah Eline Ander kirjoittaa tärkeitä pohdintoja siitä, mistä tässä sopimuksessa ja tässä sopimusluonnoksessa on kyse.