HenkilökohtaistaKirjoittanut jukka vuorio

Kaikkien aikojen lätkämoka

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaikkien aikojen lätkämoka

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Jukka Vuorio

Jääkiekkokisojen päästäminen diktaattori Aleksandr Lukashenkon helmoihin olisi jääkiekkoyhteisöltä kovan luokan törttöilyä.

Kaikki varmaan muistavat, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden toukokuussa 2011. Sen jälkeen lätkämaajoukkue ja sen kannattajat eli puolet suomalaisista olivat kännissä pari päivää putkeen. Valmentaja Pasi Nurminen kaatui lentokoneen portaissa ja löi päänsä maailmanmestaruuspokaaliin. Joukkueenjohtaja Timo Jutila selitti tv-haastattelussa umpijurrissa, kuinka oli mennyt eteenpäin, kun kysymys oli, onko hän ehtinyt nukkua yhtään. Puolustaja Anssi Salmela halaili kännisesti tasavallan presidenttiä. Ja niin edelleen.

Sekoilu innosti kansalaiset ihan samanlaiseen menoon, ja kaikkea edellä mainittua kauhisteltiin kolumneissa, avoimissa kirjeissä ja yleisönosastokirjoituksissa. Katsottiin, että mokailtu on ja rankasti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Seuraavana vuonna eli 2012 kisat pelattiin Helsingissä ja Tukholmassa. Kovasti odotettujen kotikisojen pääsylippujen huippukovat hinnat aiheuttivat rutkasti porua. Jälleen jääkiekko kiihdytti ihmiset täyttämään yleisönosastot. Mutta ei siinä vielä kaikki. Hallin ulkopuolella ja jopa sen sisällä nähtiin useita mielenosoitusbanderolleja. Aivan omituiseksi tilanne meni, kun järjestysmiehet poistivat katsomosta Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajaa ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajaa Kalervo Kummolaa banderollein kritisoineita katsojia. Moka se oli sekin, ja iso sellainen.

Mutta nyt Suomen Jääkiekkoliitto on Kansainvälisen jääkiekkoliiton mukana tekemässä kaikkien aikojen lätkämokaa, sillä vuoden 2014 MM-kisat on päätetty järjestää Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjä on tunnettu, no, jos ei muusta niin poliittisen opposition ja ihmisoikeusjärjestöjen toiminnan merkittävästä rajoittamisesta. Jopa siinä määrin, että ei-toivottuja mielipiteitä julkisesti esittäneitä henkilöitä viruu maan vankiloissa mielipidevankeina. Lehdistön vapaus on vitsi vain ja kuolemanrangaistuskin on käytössä. Maata 19 vuotta johtaneen Aleksandr Lukashenkon tiedetään pitävän perustuslain ja vaalitulosten uusiksi muovailusta, KGB:stä ja jääkiekosta. Hän haluaa kisat palavasti Minskiin keväällä 2014. Ainakin diktaattorin omissa silmissä jääkiekon kansainvälisen suurtapahtuman järjestäminen Minskissä pönkittäisi käsitystä tunnustetusta ja jopa hyväksytystä johtajasta.

Euroopan neuvosto on todennut varsin suorasanaisesti, ettei Valko-Venäjä kunnioita ihmisoikeuksia.

Lisäksi Kalervo Kummola itse luonnehti viikko sitten Ylen Ykkösaamussa Valko-Venäjää ”Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi”. Kisojen antamisen Lukashenkolle Kummola näki kuitenkin ”avaavan ovia”. Minkälaisia ovia ja kenelle, se jäi mysteeriksi.

Toivoa kisojen siirtämisestä kuitenkin yhä on. Torstaina 2.5. useat kansalaisjärjestöt ympäri Eurooppaa yhdessä kuuden europarlamentaarikon kanssa julkaisivat avoimen, Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajalle René Faselille suunnatun vetoomuksen kisojen siirtämiseksi pois Valko-Venäjältä. Eräs vetoomuksen allekirjoittaneista mepeistä oli slovakki Peter Stastny, joka itse loikkasi aikoinaan Tshekkoslovakiasta Kanadaan päästäkseen pelaamaan NHL-jääkiekkoliigaan. Stastny ymmärtänee erityisen hyvin, mikä kisojen järjestämisen tai niiden siirtämisen merkitys olisi.

Päätöstä kisojen siirtämisestä ei ole kuitenkaan vielä tehty. Eikä ehkä tehdäkään, jos lätkämaailman tärkein palanen, maksava yleisö, ei reagoi tarpeeksi voimakkaasti. Urheilu on erittäin vahvasti yhteiskunnallista ja poliittista. Se joka muuta väittää, elää haavemaailmassa.

www.minsk2014.no

Jääkiekon MM-kisat alkavat 3.5.2013. Kisat pelataan jälleen Helsingissä ja Tukholmassa.