HenkilökohtaistaKirjoittanut jukka vuorio

Anteeksi Suomen kansa

Lukuaika: 2 minuuttia

Anteeksi Suomen kansa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Jukka Vuorio

Kirjoittaja pyytää anteeksi Suomen kansalta.

Rakas epämääräinen Suomen kansa, paljon olette joutuneet näiden vuosien aikana tekojani ja kirjoituksiani suoraan sekä myös välillisesti kestämään. Pyydän kaikilta anteeksi kaikkea.

Tällä viikolla Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen pyysi anteeksi Suomen kansalta Marimekon puolesta. Ihan tarkkaan ei selvinnyt mitä itse asiassa pyydettiin anteeksi, tai varsinkaan, että ketä tähän Suomen kansaan sisältyy, mutta anteeksipyyntö liittyi jotenkin siihen, että Marimekon Metsänväki-kuosi olikin enemmän tai vähemmän varastettu tai mukavammin sanottuna kopsattu ukrainalaiselta taiteilijalta nimeltä Maria Primatšenko. Metsänväki-kuosin ”suunnitellut” Kristina Isola sanoi Ylen haastattelussa, ettei tullut ajatelleeksi tekijänoikeuksia.

mainos

No, ei siinä, sattuuhan sitä paremmissakin piireissä, tai nämä kyllä oikeastaan ovat juuri niitä parempia piirejä, mutta sattuu sitä toisissakin piireissä!

Tänä keväänä valelääkäri Juhani Zarianov pyysi Helsingin käräjäoikeudessa itkuisena anteeksi Suomen kansalta. Hän oli työskennellyt lääkärin ammatissa väärennetyn tutkintotodistuksen turvin.

Harmaan talouden vastaista työtä ohjaavassa ministeriryhmässä istunut ministeri Heidi Hautala pyysi maaliskuussa anteeksi ”kaikilta suomalaisilta”, että oli teettänyt pimeää työtä kotiremontissaan. Näin ei varmasti enää tästä eteenpäin toimittaisi.

Kun perussuomalaiset jättäytyivät paraatipaikalta viime eduskuntavaalien jälkeen hallituksen ulkopuolelle, pyysi Pertti ”Veltto” Virtanen anteeksi Suomen kansalta, että maa jätettiin pahimpien roistojen käsiin. Onhan sekin tapa siinä missä muutkin käsitellä sitä, ettei menty hallitukseen, vaikka sisään olisi voitu suoraan mennä isänmaallisessa marssijärjestyksessä.

Ilta-Sanomien mukaan Timo Jutila pyysi kivan alkukesäisen rillaushaastattelun yhteydessä vuonna 2011 Suomen kansalta anteeksi, että jääkiekkomaajoukkue ryyppäsi niin railakkaasti kultamitalijuhlissa. Mutta lisäsi toki heti perään, että nyt on aika mennä eteenpäin.

Ja kun Mika Myllylä yhdessä muiden karpaasien kanssa jäi kiinni dopingista Lahden MM-kisoissa 2001 ja juuri voitetut kultamitalit katosivat kuin tuhka tuuleen, Myllylä laati julkisen testamentin Suomen kansalle. Testamentissa hän toki myös pyysi anteeksi Suomen kansalta. Ja kiitti sponsoreita.

Niin rakas Suomen kansa, kyllä voitte luottaa siihen, että seuraavan kerran kun jään kiinni dopingista, tai ryyppään ja sekoilen aivan liian railakkaasti, tai en välitä tekijänoikeuksista tuon taivaallista ja julkaisen jonkun toisen toimittajan tekstin omanani, tai teen jonkun talousrikoksen tai pestaudun johonkin duuniin tekaistuilla todistuksilla, niin kyllä minä pyydän teiltä anteeksi.

En nyt ehkä pyydä anteeksi keneltäkään törppöilyni uhrilta tai kohteelta sillä tavalla kuumottavasti henkilökohtaisesti, mutta julkisesti ihan kaikilta. Ja vielä tarkentamatta mitään yksityiskohtia. Vähän niin kuin ei oikeastaan pyytäisi keneltäkään anteeksi. Ja lopuksi ehdotan, että nyt mennään eteenpäin, ehkä vaikka rillaamaan.