HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Aselainsäädäntöä on uudistettava rankalla kädellä

Lukuaika: < 1 minuutti

Aselainsäädäntöä on uudistettava rankalla kädellä

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Rauhanjärjestö Sadankomitea haluaa kuulla, miten aselakia pitäisi muuttaa sinun mielestäsi.

Vuonna 2010 linjasimme rauhanjärjestö Sadankomiteassa siitä, miten suomalaista aselainsäädäntöä on muutettava turvallisemman yhteiskunnan saavuttamiseksi. Osa näistä vaatimuksista on nyt toteutettu, mutta ne eivät riitä vielä mihinkään.

Silloin vaadimme muun muassa, että aseluvan saamisen ikäraja on nostettava 18 vuoteen, että aseluvat on jatkossa myönnettävä määräaikaisina ja että yksityishenkilöillä saisi olla enintään viisi asetta ilman poikkeuslupaa.

mainos

Kirjoitimme hyväksyttävistä käyttötarkoituksista, että niitä ovat metsästyslainsäädännön mukainen sallittu eläinten ampuminen, ampumaurheilu- ja harrastus, työ, jossa ase on välttämätön, näytös/kuvaus/muu esitys, museossa tai kokoelmassa pitäminen, muistoesineenä säilyttäminen sekä merkinanto.

Metsästysaseista halusimme linjata, että hankittavien aseiden ei tulisi olla kohtuuttoman tulivoimaisia niiden käyttötarkoitukseen nähden. Pistoolityyppisiä aseita halusimme vain aiemmin metsästäneelle henkilölle. Käsiaseita halusimme myönnettävän vain asiaa vakavasti harkinneelle ihmiselle. Puolen vuoden harkinta-aika lupahakemuksen ja myönnön välissä varmistaisi harkinnan.

Säilyttämiseen kotona halusimme harkintaa siitä, olisiko jokin muu säilytyspaikka mahdollinen, kuten esimerkiksi säilyttäminen metsästysseurojen ja ampumaseurojen asianmukaisesti järjestetyissä säilytyspaikoissa. Tämä vähentäisi riskiä siitä, että asetta käytetään pikaistuksissa tehtyyn kotiväkivaltaan tai harkitsemattomasti tehtyyn itsemurhaan.

Lisäksi vaadimme aselupien perumista pikaisesti ihmisten kohdalla, jotka syyllistyvät väkivalta-, huume- ja jengirikoksiin. Samalla vaadimme, että ampuma-aserikoksiin syyllistyneille ei voitaisi myöntää lupaa aseeseen kolmen vuoden karenssin aikana.

Jostain kummallisesta syystä emme vaatineet mitään muutoksia kotisäilytyksen olosuhteisiin, vaikka nyt taaksepäin katseltuna se vaikuttaa yhdeltä olennaisimmalta ja kiireellisimmältä kysymykseltä. Aseet päätyvät usein vääriin käsiin juuri silloin kun ne varastetaan, oli tekijä sitten lähipiiristä tai tuntematon anastaja asuntomurron yhteydessä.

Nyt on vaadittava lisää. Pohdimme parhaillaan mitä, ja otamme vastaan mielellämme palautetta siitä. Miten sinusta aselakia pitäisi muuttaa?