HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Hienoja perinteitä

Lukuaika: < 1 minuutti

Hienoja perinteitä

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Joskus on vaikea sanoa, mitkä perinteet kannattaa pitää elossa.

Työssäni rauhanjärjestö Sadankomiteassa tehdään paljon sellaista, mitä tehdään sen tarkemmin miettimättä, tehdään siksi vain, että niin on aina tehty ja hyvä on sillä tiellä jatkaa. Usein se on ehdottomasti hyvä. Sadankomitean perinteistä monet ovat arvokkaita ja hienoja, erityisesti ne, jotka ovat aatteellisia perinteitä ja toimintatapoja, kuten työ siviilipalveluksen parantamiseksi ja yleistä asevelvollisuutta vastaan. Samaan aikaan kuitenkin toisinaan toimitaan kuten paraskin perinneyhdistys.

Ja juuri siksi toisinaan pitäisikin paremmin miettiä, mitä tehdään siksi, että se on oikeasti hyvää ja mitä siksi, että niin on ollut tapana aina vaan tehdä. Ja sitä, millä erotetaan tarpeelliset perinteet turhanpäiväisistä ja sellaisista, jotka tekevät koko liikkeestä museon, vaikka museoalalla on paljon juuri museoalan ammattilaisia ja meidän muiden pitäisi olla hyviä jossain muussa, kuten vaikuttamistyössä ja esimerkiksi kansalaistoiminnassa. Asiantuntijoita siinä, mitä ollaan tekemässä, ei siinä mitä on joskus tehty.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kesällä osallistuin paneeliin, jonka päätteeksi lupasin, että omalta osaltani keskityn tulevaan. Aiemmin Sadankomitean esittely on ollut tapana aloittaa sanoilla ”Sadankomitea on 1963 perustettu pasifistinen ja antimilitaristinen rauhanjärjestö”. Nykyään aloitan esittelyn yleensä sanomalla että, ”Sadankomitea on pasifistinen ja antimilitaristinen rauhanjärjestö, joka työskentelee muun muassa miinoja, rypäleaseita, ydinaseita ja yleistä asevelvollisuutta vastaan”. Eikö kuulostakin enemmän tältä hetkeltä? Niin minustakin.

Tästä kaikesta huolimatta täytyy sanoa, että on melko hienoa, että me jaamme kaiketi Suomen pitkäikäisimmän rauhanpalkinnon joka vuosi aina itsenäisyyspäivän matineassa. Ja sekin, että palkinto jaetaan juuri siellä matineassa, joka on järjestetty jo vuosikymmeniä. Nyt muuten on se hetki, kun on mahdollista vielä ehdottaa kenen tulisi tuo palkinto tänä vuonna saada. Ehdotuksia voi lähettää osoitteeseen sadankomitea(at)sadankomitea.fi. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muuan muassa Sovittelufoorumi, Siemenpuu-säätiö, Suomen Attac, presidentti Mauno Koivisto ja arkkipiispa Jukka Paarma.