HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Kuuskytlukulaisille

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuuskytlukulaisille

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Rauhanaktivistilla on sukupolvikriisi.

Sadankomitea on rauhanjärjestö, jonka historia on kunniakas ja järjestölle edelleen tärkeä. Emme me nykyiset sadankomitealaiset olisi sadankomitealaisia ilman aiempien vuosikymmenien toimijoita. Ydin-lehden perustaminen, yllytysoikeudenkäynnit, aseistakieltäytymiset, maanpuolustuskeskustelun siirtäminen hiljakseen sota-ajan tilanteista eteenpäin, työ rauhantutkimuksen ja myöhemmin siviilikriisinhallinnan puolesta ja se kaikki muu, mitä tässä liikkeessä on aiempina vuosikymmeninä tehty, on ehdottomasti arvokasta ja sen avulla on rakennettu miltei kaikki se, mitä me nykyisin olemme.

Siitä huolimatta minulla olisi yksi viesti Sadankomitean vanhoille toimijoille. Tulkaa mukaan! Tulkaa mukaan tekemään nykyisyyttä, älkää jättäytykö pois, älkääkä tulko vain muistelemaan. Tulkaa tekemään tulevaa, tarttukaa kiinni siihen mitä tapahtuu ja ryhtykää muovaamaan toimintaa sellaiseksi, että se sopisi teille ja tavoittelemaan niitä päämääriä, joita meillä yhdessä on.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kuuntelen mielelläni kertomuksia menneestä toiminnasta ja saavutuksista. On tietenkin hyvä tuntea historiansa, mutta pelkällä historian pohtimisella meistä tulee pelkkä museo. Ja vaikka museoilla yhteiskunnassa oma tärkeä paikkansa onkin, niin me emme ole museo, muut ovat sen lajin ammattilaisia. Me emme pääse miinoista, ydinaseista ja asevelvollisuudesta sillä, että keskitymme pelkkään menneeseen nykyistä ja tulevaa miettimättä ja rakentamatta. On tartuttava tähän hetkeen ja työskenneltävä tulevan eteen.

On aina hauskaa kuulla, että olemme edelleen mielestäsi tärkeällä asialla, se ilahduttaa joka kerta. Vähemmän hauskaa on se, että tyypillisesti sitä seuraa kuitenkin lause, jonka sisältö on, että nyt se on muiden asia edistää tätä rauhaa, ei minun enää. Sadankomitea on järjestö, jossa ei ole ikärajaa, kukaan ei ole liian vanha toimimaan, tai varsinkaan olemaan jäsen ja antamaan tukeaan toiminnalle sitä kautta. Me ihan oikeasti tarvitsemme juuri sinua.

Ja Kalevi Suomela, Erkki Tuomioja ja muut edelleen aktiiviset toimijat ja jäsenet, jotka jäsenyydellänne kannatatte nykyistä toimintaa, se, mitä sanon tässä ei koske teitä. Kiitos, että olette mukana!