HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Lisää vapaita liikkeitä

Lukuaika: < 1 minuutti

Lisää vapaita liikkeitä

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Sadankomitea myönsi rauhanpalkinnon Vapaa liikkuvuus -verkostolle.

Sadankomitea on jakanut rauhanpalkinnon joka vuosi kohta viiden vuosikymmenen ajan. Palkinnon saajaa mietitään usein monta kertaa syksyn aikana ja harvoin valinta on ollut helppo. Joinain vuosina tekisi mieli sanoa, ettei kukaan ole tarpeeksi edistänyt rauhaa Suomessa sillä tavalla, että olisi ansainnut palkintoa siitä. Tänä vuonna se ei tuntunut ongelmalta, vaan hyviä ehdokkaita oli useita.

Tämänvuotinen rauhanpalkinto noudattelee edellisten vuosien linjaa. Sadankomitea antaa rauhanpalkinnon toimijalle, jonka katsomme edistäneen rauhaa. Usein – kuten tänäkin vuonna ¬ olemme katsoneet, että radikaalit avaukset ja arkinen työ inhimillisyyden puolesta ovat tapoja rakentaa rauhaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Edellinen rauhanpalkinto annettiin Ritva Siikalalle ja Kassandralle heidän tekemästään arvokkaasta monikulttuurisesta taidetyöstä. Sitä ennen annoimme palkinnon sovittelufoorumille. Aiemmin palkinto on annettu muun muassa Jakob Södermanille arvokkaasta työstä aselainsäädännön parissa ja elämäntyöstä, ja Siemenpuu-säätiölle metsätyöstä kehitysmaissa.

Tämän vuoden palkinnon päätimme antaa palkinnon sellaiselle taholle, joka on omalla toiminnallaan ansiokkaasti ollut heikompien puolella. Tänä vuonna palkitsimme verkoston, joka on työskennellyt oikeudenmukaisemman turvapaikkapolitiikan puolesta ja ruohonjuuritasolla maahanmuuttajien parissa.

Sadankomitean rauhanpalkinnon 2012 sai Vapaa liikkuvuus -verkosto.

Katsoimme, että on selvää, että maailmassa ihmisten liikkuminen ei vähene, vaan meidän on avauduttava maailmalle ja mietittävä miten liikkumiseen liittyvät kysymykset ratkaistaan. Vapaa liikkuvuus on tehnyt arvokasta työtä jo pidempään esimerkiksi romanien parissa, mutta noussut ajankohtaiseksi erityisesti tänä syksynä syömälakossakin olleiden afganistanilaismiesten tukena tekemästään työstä.

Palkintoa vastaanottaessaan Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuominen sanoi, että heitä ilahdutti palkinto siksi, että usein intensiivisimpien työjaksojen jälkeen ystäviä ei ole enää jäljellä, koska verkoston työ ei aina ole kovin suosittua. Sadankomitea haluaa palkinnolla kertoa katsovansa Vapaa liikkuvuus -verkoston työn rauhanpalkinnon arvoiseksi inhimillisyydeksi.