HenkilökohtaistaKirjoittanut katja lappalainen

Turun kaupunki vei barrikadin alta

Lukuaika: 2 minuuttia

Turun kaupunki vei barrikadin alta

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Katja Lappalainen

Lauantaista alkanut mielenosoitusleiri jatkuu Turussa, vaikka sitä yritetään häätää.

Turun torilla vietiin kirjaimellisesti barrikadi alta. Retkivarusteet siirrettiin kylmälle kivetykselle. Keskiviikkona myöhään illalla kaupungin työntekijät asettivat traktorin lavan eteen nopeasti ja sanoivat vain: käsky on näin, että nyt lava lähtee.

Sitä miksi homma tehdään yötyönä tai näin kummallisesti juuri samana päivänä, kun torille leiriytyjiä oli käsketty siirtää telttansa torilta pois, ei tullut.

mainos

“Se nyt vaan on niin että lavan kuuluu lähteä.”

Minulta omenan syönti jäi puolitiehen, ja ihmiset eivät hämmennykseltään osanneet sanoa oikein mitään. Reilu kymmenkunta ihmistä poistui väliaikaisesta suojastaan esiintymislavan uumenista, ja siellä nukkuvat ihmiset joutuivat torin kivetyksille retkivarusteineen. Vanhempi nainen kertoi, ettei mitään muuta paikkaa ole, mihin mennä.

Sain mukaani vapaamuotoisen vetoomuksen (jonka luovuttamisen traktoriepisodi keskeytti), johon on tiivistetty torilla viidettä päivää oleilevien ajatuksia:

”Me, eli kansalaiset, olemme sitä mieltä, että vapaus ilmaista mielipiteensä, saada tarpeeksi rahaa ravitsevaan ruokaan, sekä muuhun elämää ylläpitävään ja tuntea olonsa hyväksytyksi ja arvokkaaksi, kuuluvat jokaisen ihmisen perusoikeuksiin. Näitä oikeuksia meiltä ollaan riistämässä pois.”

”Vaadimme kansanedustajiltamme ja johtajiltamme avoimuutta, rehellisyyttä ja riippumattomuutta. Tekoja ja päätöksiä, jotka palvelevat jokaisen suomalaisen ja myös globaalin yhteisön parasta.”

”Hyvän johtajan ominaisuuksiin kuuluu vastuunkanto ja epäitsekkyys. Lisäksi kyky ja halu nähdä asiat tulevien sukupolvien etua silmällä pitäen lyhytnäköisen kvartaalitalouden heilahteluiden seuraamisen sijaan.”

”On ilmeistä, että johtajamme eivät palvele alati köyhtyvää kansaa, vaan pientä yhä rikastuvaa ihmisjoukkoa joka koostuu muun muassa yritysjohtajista, pankkiireista, kuninkaallisista, mediamoguleista sekä poliitikoista.”

”Haluamme laittaa lopun eriarvoistumiselle, ihmisten mieltä ja fyysistä kehoa riistävälle yhä kovenevalle taloudelliselle kilpailulle. Ylipäätään sille, että se määrää kenellä on eniten rahaa. Rahan ei tule määrätä elämän tai ihmisen arvoa.”

Vesisateessa ja kylmässä vaihtoehdot alkavat olla hieman vähissä. Ohikulkijoilta on sympatiaa herunut, mutta kaupungin hiljainen oleilun hankaloittamispolitiikka vaatii veroja. Paikalla oli kuitenkin vielä innokkaita ihmisiä ja ajatuksia jaettiin kaiken tohinan keskellä. Kaupungin jäädytystoiminta ei ollut vielä purrut.

Torin mielenilmaus on laillinen ja se jatkuu edelleen kivetyksellä pressujen ja retkeilyvälineiden keskellä. Tilanne on ollut rauhallinen ja mielenosoitus on myös kerännyt huomiota valtamediassa kuten Turun Sanomissa ja Ylellä.

Turun kaupunki on halunnut häätää 15. lokakuuta alkaneen tempauksen edustajat telttoineen torilta, mutta eivät ole siinä onnistuneet. Suomessa kun taataan perustuslaillinen oikeus mielenilmaisuun.

Katso Turun torikokouksen välitiedote.