HenkilökohtaistaKirjoittanut katja lappalainen

”¡Ya basta! Jo riittää keinottelu & korruptio!”

Lukuaika: 2 minuuttia

”¡Ya basta! Jo riittää keinottelu & korruptio!”

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Katja Lappalainen

Suora demokratia on neljättä päivää barrikadeilla Turun torilla.

Turun torilla jatkuu energinen tunnelma suoraa demokratiaa puolustavan sekä korruptiota ja keinottelua vastustavan joukon keskellä jatkona Torilla tavataan -tempaukselle, joka järjestettiin 15. lokakuuta. Keskellä kaupunkia ollaan niin kauan kuin se on mahdollista.

Paikalla vierailleet kaupungin virkamiehet häätöuhkineen eivät latistaneet tunnelmaa. Vihdoin myös viereisessä korttelissa majaileva Turun Sanomat kiinnostui tempauksesta. Sähköt joukolta on poistettu sekä muutenkin pyydetty joukkoa siirtymään pois torilta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Joukko nuoria, joka koostuu niin puoluepoliittisesta väestä kuin rivikansalaisaktiiveista toivoi mukaan lisää ihmisiä. Puolijoukkueteltassa oli kamiina lämmittämässä ja ihmisten toiveet olivat korkealla. Joukossa oli tehtävään sitoutuneita ihmisiä, jotka ovat kantaneet vastuuta muun muassa paloturvallisuudesta sekä alueen siisteydestä.

Torilla tavataan -joukon ajatukset tiivistää lähinnä pettymys globaalin markkinatalouden siekailemattomuuteen sekä korruptoituneisuuteen sen kaikissa muodoissa. Nykyinen systeemi koetaan tuhoon tuomiksi ja muutoksen tulisi tapahtua mahdollisimman pian.

Puheissa viitattiin Espanjaan sekä suoran demokratian periaatteisiin. Turun ilmiö on osa globaalia liikehdintää, jossa vaaditaan demokratiaan heti. ”¡Ya basta!” eli ”Riittää jo!” on sen yksi ydinlauseista. Liika on liikaa ja tehokkuuden sekä kilpailun raja tuntuu ylittyneen.

Keinottelun sekä markkinatalouden kilpailuttamisen epäinhimillisyys on nähty liian läheltä nyt myös Suomessa – ei ainoastaan uutisissa. Kehityksen henkilökohtaistuminen saa kansan liikkeelle ja ääneen. Aihe koskettaa läheltä, monen perhepiiriä tai omaa elämää.

Pelkästään Espanjassa on marssinut kansanliikkeen innoittamana lähes miljoona ihmistä 15. lokakuuta, jolloin myös Turun mielenilmaus alkoi. Kyse ei siis ole aivan pienestä asiasta, vaikka torilla oli tänään vain reilu kymmenisen aktiivia aamupäivällä.

Muutos on globaalissa mielessä merkittävä ja sen aallot kantavat varmasti pitkälle monessakin suhteessa. Rivikansalaiset ovat kiinnostuneet selkeästi politiikasta sekä mahdollisuuksistaan vaikuttaa. Toisaalta he ovat tuoneet esille näkemyksensä siitä, mikä elämässä on maailmanlaajuista finanssikriisiä merkittävämpää – yhteisöllisyys, demokratia sekä tiedostavuus.

Liikkeen sivut http://torillatavataan.wordpress.com/ & liveblogi http://torillatavataan.wordpress.com/

Kirjoittaja kuvasi myös lauantain tapahtumassa, katso kuvareportaasi Kuvissa: Muutoksen tuulet Turun torilla