HenkilökohtaistaKirjoittanut Oona Juutinen

Ei saatana, zombeja!

Lukuaika: 2 minuuttia

Ei saatana, zombeja!

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Oona Juutinen

Lopunajan lauseet: Can You Survive the Zombie Apocalypse?

Maanantaiaamu Manhattanilla. Olet tylsistymässä kuoliaaksi duunissa, kun yhtäkkiä hysteerinen vastaanottovirkailija juoksee huoneeseen ja laittaa telkkarin päälle. Uutisissa näytetään miten sairaalapotilas hyökkää rakennuksesta pakenevan lääkärin kimppuun ja ahmii tämän kuin kebabin. Sitten potilaita ilmestyy lisää. Kymmenen. Sata. He käyvät reportterin kimppuun. Tajuat: ei saatana, zombeja!

Sinun on päästävä pois Manhattanilta. Mutta miten?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Taksilla? Käännä sivulle 204.

Metrolla Brooklyniin? Käännä sivulle 205.

Vai pyritkö takaisin kotiin? Käännä sivulle 22.

Kovin montaa asiaa en Jenkkilässä kasvaneilta ystäviltäni kadehdi, mutta yhtä kyllä: Choose Your Own Adventure-kirjojen parissa vietettyä lapsuutta. Itse muistan törmänneeni vain kerran tarinaan, jossa lukija sai valita muutamasta vaihtoehdosta ja näin päättää mitä seuraavaksi tapahtui: Aku Ankan taskukirjan seikkailustoorissa Mikki ja Hessu rymysivät kummituslinnassa, ja aina välillä sain päättää menivätkö nämä kellariin tutkimaan epäilyttäviä ääniä vai kiipesivätkö sittenkin linnan narisevaan torniin.

Kokemus oli tajunnanräjäyttävä. Luin tarinaa varmaan viikon, aina vähän toisin valiten, katsoen että kuinkas sitten kävikään.

Nyt nero nimeltä Max Brallier on tuonut vaikuta-itse-tapahtumiin -tarinoiden ilon myös aikuisille. Can You Survive the Zombie Apocalypse -kirjan tyylilajina on tietysti kauhu, ja se kertoo juuri siitä, mistä nimen perusteella voi päätellä: miten SINÄ pärjäisit zombien hyökätessä? Kirja ei varsinaisesti anna mahdollisuutta kokeilla zombihyökkäyksen varalle tehtyjen omien suunnitelmien toimivuutta, sillä tarjotut vaihtoehdot ovat aika kaukana vakavista, mutta pirun hauskoja tarinat kyllä ovat. B-luokan leffaa muistuttavassa tarinassa tapahtuu mitä hillittömämpiä juttuja.

Sitä voi päätyä nakun ninjastripparin matkaan.

Tai linnottautua Barnes&Noble-kauppaan lukemaan zombikirjallisuutta taisteuun valmistautuakseen.

Tai nähdä miten George. Fucking. Romero. komentaa zombiarmeijaa.

Sitä saattaa selvitä. Tai sitten saattaa kuolla – mitä moninaisimmin tavoin.

Brallier on onnistunut tavoittamaan täydellisesti zombitarinoihin kuuluvan fiiliksen, jossa ensin vähän pelottaa ja sitten naurattaa, parhaimmillaan niin että aamukahvit lennähtävät nenän kautta kirjan sivuille. Kohtaus, jossa päähenkilö pakomatkallaan päätyy comic coniin ja lempihahmoikseen pukeutuneet nörtit alkavat lahdata zombeja, on kenties hysteerisintä mitä olen ikinä lukenut. Ja mikä parasta, aivan kuten lapsuuteni Mikki-seikkailun, tämänkin kirjan voi lukea niin monta kertaa kuin jaksaa. Hulluja juonenkäänteitä tuntuu riittävän loputtomiin.

Ja pakko ylpeilla ihan vähän: itse valitsin heti ensimmäisellä kerralla kaikissa kohdissa niin, että selvisin hommasta hengissä. Entä sinä? Pärjäisitkö?

Max Brallier: Can You Survive the Zombie Apocalypse? Gallery 2011. 400 s.