HenkilökohtaistaKirjoittanut Kari Tuhkanen

Puoliso vaikuttaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Puoliso vaikuttaa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Kari Tuhkanen

Kirjoittaja pohtii lesbojohtajia ja härkäparin elämää maalla.

Ympäristömme vaikuttaa meidän kaikkien elämään, halusimme sitä tai emme. Jos elämme parisuhteessa, miten puolison mielipiteet muuttavat meitä?

Viime viikkoina olemme saaneet seurata julkista arviointia siitä, vaikuttaako toimittaja Johanna Korhosen parisuhde hänen kykyynsä toimia Lapin Kansan puolueettomana päätoimittajana. Jos puolisomme toimii jossain luottamustoimessa, tekeekö se meistä jäävejä?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Korhosen puoliso on nainen. Sitäkin on pidetty ongelmallisena esimerkiksi edustustehtävissä. Mihin nämä väittämät oikeasti perustuvat?

Olen ehtinyt miettiä tuota asiaa jo jonkin aikaa. Uskon vahvasti, että puolisomme vaikuttavat meihin – mutta pikemminkin niin, että heidän tietonsa ja taitonsa tulevat materiaaliksi meidänkin käyttöömme. Jokainen hoitaa omia tehtäviään kuitenkin itse ja vastaa niistä suoriutumisesta. Siksi työntekijöitä juuri haastatellaan työhönottotilanteissa, jotta saadaan selville heidän tietonsa ja taitonsa sekä tapansa toimia ja ajatellakin.

Vaikutteiden imeminen ympäristöstämme on edellytys sille, että opimme uutta ja olemme kontaktissa ympäristömme kanssa. Mitä tulee naisjohtajan puolison edustustehtäviin, veikkaan, että Johanna Korhosen on helpompaa viedä rouvansa edustuskekkereille kuin esimerkiksi jonkun heteronaisjohtajan – onhan puolisoiden ohjelma usein on rakennettu niin, että kaikki puolisot ovat oletusarvoltaan naisia.

Verrataanpa tätä ministeri Pekka Haavistoon, joka elää rekisteröidyssä parisuhteessa miehen kanssa. Ei kukaan ole esittänyt ainakaan julkisuudessa hänen sopimattomuuttaan toimia ministerin edustustilaisuuksissa vierellään toinen mies. Olen itsekin ollut joskus edustustehtävissä kumppanini rinnalla toisena miehenä ja tiedän kokemuksesta, että helppoa se ei aina ole, mutta joskus se on ollut jopa poikkeuksellisen antoisaa. Voin vain kuvitella, mitä esimerkiksi tohtori Arajärvellä olisi tähän sanottavana presidentin puolisona.

Itse elän tänä päivänä parisuhteessa maatalouslomittajan kanssa. Täällä maaseudulla kaikki tietävät kaikkien asiat ja meidän härkäparina eläminen on varmasti kaikkien tiedossa. Meihin on kuitenkin suhtauduttu ihan hyvin, emmekä ole kokeneet minkäänlaista syrjintää.

Kirjoittaessani tätä tekstiä kyselin samalla puolisoltani maalaiselämään liittyviä asioita ja ilmaisin tarpeeni imeä vaikutteita. Hän kommentoi sängyn pohjalta: suuseksiä siis tiedossa tänä iltana. Minä jatkan vaikutteiden vaihtoa täällä maalla ja toivotan kaikille parisuhteessa eläville myönteistä toistensa hyväksikäyttöä kaikilla elämän osa-alueilla.