Roberta Metsola ja Ursula von der Leyen tapaamassa Israelin presidentti Isaac Herzogia Israelissa 13. lokakuuta 2023.

PalestiinaKirjoittanut voimaKuvat Euroopan unioni / Tomer Appelbaum

Hukuttaminen ja pelastaminen – Eurooppa kansanmurhan aikaan

Euroopan hallitukset tukevat kansanmurhaa ja toimittajat hukuttavat totuuden, kirjoittaa Syksy Räsänen kolumnissaan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Hukuttaminen ja pelastaminen – Eurooppa kansanmurhan aikaan

Roberta Metsola ja Ursula von der Leyen tapaamassa Israelin presidentti Isaac Herzogia Israelissa 13. lokakuuta 2023.

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Auschwitzin keskitysleiriltä selvinneestä Primo Levistä tuli tarkkanäköinen kansanmurhan analysoija. Käsitellessään kirjassa Hukkuneet ja pelastuneet sitä miten julmuuksia peiteltiin Levi toteaa, että emme voi olettaa, että suurin osa saksalaisista olisi hyväksynyt joukkomurhan kevein mielin. Gazan kansanmurhaa seuratessani olen ruvennut epäilemään, että Levin arvio ihmisyydestä oli liian toiveikas.

Israelin sotilaat ovat tappaneet Gazassa yli 30 000 ihmistä, ja haavoittaneet, vanginneet, kiduttaneet ja raiskanneet lukemattomia muita. Historian ensimmäisessä livestriimatussa kansanmurhassa uhrit lähettävät kuvia nälkään nääntymisestään, jakavat videoita siitä miten sotilaat ampuvat kohti heidän jonottaessaan ruokaa, ja päivittävät siitä miten mädäntyvien ruumiiden löyhkä täyttää ilman. 

Sosiaaliseen mediaan on syntynyt hirvittävä muistomerkki: kansanmurhasta varoittaneiden palestiinalaisten tilit, jotka ovat vaienneet Israelin tapettua heidät.

Samalla israelilaiset sotilaat lähettävät maailmalle riemukkaita videoita kotien, yliopistojen ja sairaaloiden tuhoamisesta. He poseeraavat ruumiiden kanssa ja esittelevät tapettujen tai karkotettujen naisten alusvaatteita. He verhoavat tuhotut kodit juutalaisuuden symboleihin, rukoilevat Jumalaa taloja hävittäessään, ja julistavat Gazan palestiinalaisten hävittämisen välttämättömyyttä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Gazan todellisuus on koko maailman nähtävillä, ja se on kirjattu ihmisoikeusjärjestöjen sekä YK:n asiantuntijoiden ja järjestöjen lausuntoihin, ja Kansainvälisen tuomioistuimen päätökseen.

Mutta israelinjuutalaisten suuri enemmistö ei ainoastaan hyväksy Gazan palestiinalaisten tuhoamista vaan voimakkaasti kannattaa sitä. Ihmisjoukot ovat rynnänneet Gazan porteille estämään ruuan toimittamista Gazaan, missä palestiinalaiset näkevät nälkää.

He eivät ole yksin. Israelin aloitettua Gazan täydellisen saarron ja asukkaiden joukkotappamisen Euroopan parlamentin puheenjohtaja Roberta Metsola ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lensivät Israeliin ilmaistakseen täyden tukensa. He ovat oikeuttaneet siviilien tappamista valheilla ihmiskilvistä, eivätkä ole tuominneet mitään Israelin toimia. Samalla kun EU puhuu humanitaarisen avun tärkeydestä, se jatkaa Israelin rikosten tukemista ehdoitta.

Suurin osa Euroopan hallituksista avittaa kansanmurhaa, ja toimittajat hukuttavat totuuden toistamalla Israelin propagandaa sairaaloista vihollisen tukikohtina, ruokaa toimittavasta YK:n järjestöstä terroristisena ja kansanmurhasta ”sotaoperaationa”.

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio on sanonut lopettaneensa Suomen rahoituksen YK:n avustusjärjestölle UNRWA:lle, ainoalle taholle, joka voi estää satojen tuhansien palestiinalaisten nälkäkuoleman. Kansanedustajista 41 vaati palauttamaan tuen – loput 80 prosenttia heistä ei siis vastusta kansanmurhaan osallistumista.

Suomi myös tukee Israelin armeijaa asekaupoilla. Kansanmurhan aikana Suomi allekirjoitti yli 300 miljoonan euron sopimuksen asejärjestelmä Daavidin lingon hankkimisesta Israelin valtioyhtiö Rafaelilta. Suomen valtionyhtiö Patria omistaa 50 prosenttia norjalaisesta yrityksestä Nammo, jonka aseita Israel käyttää Gazassa. 

Velvollisuutemme on Primo Levin tavoin nähdä, muistaa ja kertoa totuus, kun syylliset yrittävät pestä itseään iljettävillä valheilla. Mutta ei vain sitä: toisin kuin Levi, me emme ole kansanmurhan aikaan voimattomia, vaan pystymme vielä pelastamaan ihmishenkiä.

Kirjoittaja on ICAHD Finlandin puheenjohtaja ja Sumud – Suomen Palestiina-verkoston varapuheenjohtaja. Hän on kirjoittanut kirjan Israelin apartheid.  • 6.3.2024
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Euroopan unioni / Tomer Appelbaum