Vellamonkatu 30
Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa talossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.
Teksti Katriina Rosavaara
Kahvilakirjasto kartanoon, ulkovälinelainaamo & vesibusseja. Näin minä kehittäisin Kivinokkaa.
Viime sunnuntaina Kulosaaren kartanolla Helsingissä kokoontui puhelias joukko. IHME-tapahtumassa keskustelujen aiheena olivat Kivinokan tulevaisuuskuvat ja se, miten aluetta kehitetään virkistysalueena. Kaikkia ehdotuksia yhdisti laajan rakentamisen sijaan halu kehittää alueella jo olevaa toimintaa. Olen samaa mieltä. Kivinokka on hyvä, mutta se voisi olla vielä parempi. Kivinokassa on ainesta ja tilaa vaikka mihin. Alue on kaavoituskielellä selvitystilassa, eli kaikki on myös käytännössä mahdollista.
Jos saisin päättää, Kivinokasta ympäristöineen tulisi nuoren kaupunkiaktivismin ja asukasdemokratian kasvualusta. Kaikkien helsinkiläisten kaupunkipiha, jossa riittää autotonta ja melutonta tilaa olla ulkona.
Kulosaaren kartanoon asettuisi kestävän kaupunkikulttuurin keskus lapsille ja nuorille, kahvilakirjasto ja pajatiloja. Taideryhmissä keskityttäisiin ympäristö- ja yhteisötaiteeseen, liikuntaharrastuksiin ja yhdessäoloon. Metsäleikkipuistossa saisi kiipeillä puissa ja rakentaa majoja.
Pihatalossa toimisi yhdistystalo, josta voisi varata tilan erilaisten yhdistysten ja yhteisöjen kokoontumisiin. Ulkoiluvälinelainaamosta saisi suksien ja luistinten lisäksi käyttöönsä myös ongen, kottikärryt tai peltojyrsimen, kun palsta-alueille tulisi laajennusten myötä lisää viljelijöitä.
Kivinokkaan rakennettaisiin uusia mökkejä, joiden vuokraoikeus arvottaisiin viikko- tai kuukausimenettelyllä vuosittain halukkaiden kaupunkilaisten kesken. Osa uusista mökeistä korvamerkittäisiin jo valmiiksi erilaisten sosiaalipalveluita käyttävien ryhmien käyttöön. Näin myös esimerkiksi vanhukset, mielenterveyskuntoutujat ja maahanmuuttajaperheet pääsisivät nauttimaan kesäpäivistä pihamökillä.
HSL:n vesibussit Kivinokkaan lähtisivät Tokoinrannasta, jonne pääsee kätevästi Hakaniemen metroasemalta.
Kivinokalle rakennettaisiin julkinen rantasauna, joka olisi käytössä ympäri vuoden. Saunaa ei voisi varata, vaan se olisi uimahallien tapaan avoin kaikille. Saunan yhteydessä olisi kahvila, josta saisi tietoa alueen luontokohteista. Ulkogrillissä saisi paistaa omat makkarat ja maissit.
Tässä on siis muutama idea. Sunnuntaina tuli esiin paljon muutakin hauskaa, mitä Kivinokassa voisi tehdä.
Oleellista on se, että Kalasatamaan ja muualle Kivinokan ympäristöön rakennetaan paljon, jopa kokonainen uusi asuinalue. Tiivis kaupunkirakentaminen on järkevää, kunhan muistetaan, että kaupunkilaisetkin tarvitsevat riittävästi vapaata hengaustilaa ulkona. Kaupunkipihan pitää olla tarpeeksi lähellä, jotta uimareissut, palstan kastelu ja rantaretket sujuvat helposti pyörällä tai kävellen.
Vaikka keskustelu tällä kertaa alkoi IHME-tapahtumassa, ei toteutukseen tarvita ihmettä. Riittää, että alue kaavoitetaan edelleen virkistysalueeksi ja kaupunki ottaa aktiivisen roolin alueen käytössä yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.
Kivinokkaa ollaan ehdottamassa Aineettoman maailmanperinnön listalle luontokohteeksi. Jos alueen kehittämistä jatketaan jo olemassa olevia toimintoja vahvistaen, saattaa syntyä jotakin todella uutta.
Helsinkiläisten yhteinen ja aktiivinen kaupunkipiha, jossa on tilaa kaikille.