Hämeentie 48Kirjoittanut Kristiina Koivunen

Vihreä Delhi

Lukuaika: 2 minuuttia

Vihreä Delhi

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Kristiina Koivunen

Ympäristönsuojelu on muodikasta.

Olin helmi-maaliskuun vaihteessa lomalla Intiassa, mistä kerroin blogissani maaliskuun alussa. Intia on muuttunut paljon ensimäisestä käynnistäni, josta on kulunut aikaa kolmekymmentä vuotta. Nyt minua viehätti erityisesti ympäristötietoisuus, jossa Intiassa ollaan valovuosien päässä Irakista.

Eva Nilsson kirjoitti omassa blogissaan pari viikkoa sitten köyhyyden ja kärsimysten Intiasta. Intia on Eurooppaa suuremman maanosan kokoinen maa, joten Evan ja minun blogit tuovat siitä esille tietysti vain yhden välähdyksen. Vaikka Intia on vaurastunut, asukkaat ovat edelleen huomiota herättävän hoikkia Irakin kurdeihin verrattuna. En tutkaillut lomalla köyhyysindeksejä, vaan ihailin arjessa näkyvää ympäristöystävällisyyttä ja kierrätystä. Osin se perustuu tietysti pakkoon: sekä Delhissä että Jaipurissa köyhimmät asukkaat kierrättävät penkomalla jätekasoista myytäväksi kelpaavaa tavaraa, kuten metalliromua tai paperia. Lehmät, koirat ja apinat tonkivat jätteet heidän jälkeensä, joten mitään ei mene hukkaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Näistä kuvista näkyy kuinka muodikasta ympäristöystävällisyys on Delhissä. Opiskeluaikoina, 1980-luvun Tampereella, myin kehitysmaakaupassa juuttikasseja, joissa toivotettiin jäähyväisiä muovikasseille. Samanlaiseita sloganeita näki Delhissä päivittäin. Jopa pesulassa käytettiin ympäristöystävällisyyttä markkinakeinona.

Aiheesta löytyy lisää tietoja Delhi Greens -blogista.