Hämeentie 48Kirjoittanut susanna kuparinen

Hallitusohjelma: talousrikollisuuden torjuntaan uusia keinoja

Lukuaika: < 1 minuutti

Hallitusohjelma: talousrikollisuuden torjuntaan uusia keinoja

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Susanna Kuparinen

Ja pari pahaa miinaa.

Hallitusohjelma julkistettiin kaksi tuntia sitten Helsingin Säätytalolla. Jukka Gustafsson, harmaan talouden työryhmän puheenjohtaja, mainosti jo etukäteen, että työryhmältä on tulossa tiukkoja kantoja harmaan talouden torjuntaan.

”Erittäin kova ja tiukka paperi, vahvaa argumentaatiota”, Gustafsson brassaili Helsingin Sanomissa perjantaina 17. kesäkuuta.

mainos

Julkisesti on spekuloitu, että yksi syy harmaan talouden torjunnan linjanvetojen koventumiseen on Fifille vuodettu harmaan talouden työryhmän muistio, josta paljastui kokoomuksen ja RKP:n nihkeä suhtautuminen talousrikollisuuden torjuntaan.

Julkinen paine sai oikeistopuolueet vetäytymään räikeimmistä talousrikollisuutta edistävistä poistoehdotuksistaan.

Jutta Urpilainen (sd.) nosti erityisesti harmaan talouden torjuntaohjelman hallitusohjelman suurten saavutusten joukkoon.

”Harmaa talous on sairaus suomalaisessa yhteiskunnassa. Hallitusohjelmassa on merkittäviä toimenpiteitä harmaan talouden torjumiseksi”, Urpilainen sanoi perjantai-iltana Säätytalolla hallitusohjelman tiedotustilaisuudessa.

Hallitusohjelmassa harmaan talouden torjuntaa tehostetaan muun muassa viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksien parantamisella. Myös työsuojeluviranomaisten valtuuksia valvoa työntekijöiden palkkausta ”vahvistetaan”. Suuri osa uusista avauksista saattaa pehmentyä, sillä ne siirretään erilaisiin selvitystyöryhmiin ja kolmikantaneuvotteluihin. Mutta hallintarekisteriin ohjelma ottaa tiukan kannan.

Jo nyt ulkomaisille sijoittajille mahdollinen hallintarekisteröinti eli omistusten salaus on selkeässä vastatuulessa hallitusohjelman harmaan talouden työryhmän linjauksissa. Salauksen laajentaminen suomalaisiin sijoittajiin torpataan:

”Hallitus pitää tärkeänä arvopaperimarkkinoiden omistusten julkisuuden ja läpinäkyvyyden säilyttämistä vähintään nykytasolla.”

Kuulostaa hyvältä. Mutta. Hallitusohjelman harmaata taloutta käsittelevää kappaletta edeltää hallituksen finanssipolitiikkaa esittelevä osio. Sen otsikko on ytimekkäästi ”Rahoitusmarkkinatoimet”.

Rahoitusmarkkinatoimet-osiossa arvopaperimarkkinoiden lainsäädännnön uudistaminen elää ja voi hyvin:

”Arvopaperimarkkinalaki uudistetaan vaalikauden aikana rakenteeltaan siten, että Suomen lainsäädäntö on kilpailukykyinen muiden maiden vastaavan lainsäädännön kanssa.”

Lause voisi olla suoraan Finanssialan keskusliiton tiedotteesta. Talouseliitti lobbareineen on perustellut omistusten salausta ja muuta hämärähommaa nimenomaan kilpailukyvyllä.

Käytännössä lause vesittää harmaan talouden torjuntaohjelman useat kohdat. Arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksessa ehdotetaan omistusten salausta pörssiyhtiöissä ja listaamattomissa yhtiöissä. Lisäksi sisäpiiriläisten ilmoitusvelvollisuus jätettäisiin omien ilmoitusten varaan ja muun muassa pörssikauppojen välittäjät vapautettaisiin julkisista ilmoituksista.

Lisäksi salkkujaossa arvopapaperilainsäädännöstä vastaavan hallinto- ja kuntaministerin salkku napsahti kokoomukselle ja oikeusministerin salkku RKP:lle.

Talousrikollisuuden ehkäisyn jarruttajat pääsivät finanssipolitiikan ja talousrikollisuuden edistämisen paalupaikoille.

Neuvottelutulos PDF-muodossa