Vellamonkatu 30
Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa talossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.
Teksti Kimmo Jylhämö
Ydinjätteitä muistuttavat hahmot heitettiin ulos Sanomatalosta.
Olimme eilen jostain syystä oluella Sanomatalon alakerrassa olevassa baarissa. Mauri Pekkarinen viipotti ohi, mikä muistutti siitä, että Sanomatalon torilla oli samaan aikaan keskustan puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaat.
Päätimme mennä katsomaan.
Sisälle päästyämme huomasimme, että meneillään oli pienimuotoinen mielenosoitus, jossa hassut ydinjätetynnyrihahmot hortoilivat Sanomatalon käytävillä.
Sanomatalon vahtimestari survoi mielenosoittajat ulos brutaalisti väkivaltaa käyttäen. Osa porukasta kaatui, mutta vaksitankki tyrkki porukkaa ulos oikein olan takaa.
Kysymys heräsi. Saakos Sanomatalossa osoittaa mieltään? Sanomatalo tai kauppakeskus on järjestyslain mukaan yleinen paikka. Yleisissä tiloissa kuten käytävillä, auloissa ym. voi olla järjestyksenvalvojia, jotka voivat poistaa paikalta henkilön, joka häiritsee järjestystä.
Ehkä pukeutuminen ydinjätetynnyriksi voidaan tulkita häiritseväksi.
Iltasanomien mukaan ydinjätetynnyrihahmoilla oli pahat tarkoitusperät, he yrittivät osoittaa mieltään poliittisessa tilaisuudessa. Ydinjätetynnyrihahmot ”etenivät läheisten viherkasvien taakse, mistä heidän tarkoituksensa ilmeisesti oli edetä tapahtumien keskipisteeseen.”
Ensimmäisellä kerralla ydinjätetynnyrit poistettiin Ilta-Sanomien kuvan mukaan sivistyneesti.
Mielenosoittajien jakamissa lappusissa luki, että ”pääministeri Vanhanen ja työ- ja elinkeinoministeri Pekkarinen esittävät jatkuvasti ydinvoiman lisärakentamiselle perusteluita, jotka ovat ristiriidassa hallituksen omien selvitysten ja todellisuuden kanssa.”
Lain mukaan häiriköitsijöiden poistamiseksi saa käyttää voimakeinoja, mutta esimerkiksi väkivaltaa ei saa käyttää enempää kuin on tarpeen: ”Järjestyksenvalvojan toimenpiteet on suoritettava aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi.” (Laki järjestyksenvalvojista 3 §)
Jos siis häiriötä aiheutettiin, poistaminen oli lainmukaista, mutta väkivaltaa ei saanut käyttää enempää kuin on tarpeen henkilön poistamiseksi.
Jos taas mielenosoittaja vain jakaa lappusia, sitä ei voine pitää järjestyksen häiritsemisenä. Tällaisen mielenosoittajan poistaminen saattaisi ehkä olla rikoslain syrjintää koskevan säännöksen (RL 11:11) vastaista, koska poistaminen perustuisi poliittiseen toimintaan.
Paikalla teutaroinut vahtimestari sanoi mielenosoittajien poistamisen syyksi sen, että ”täällä ei ole lupaa jakaa mitään tässä talossa.” Hän ei puhunut häiriöstä.
Kysyttäessä mitä materiaalia saa jakaa, vahtimestari sanoi, että Sanomatalossa saa jakaa ainoastaan Helsingin Sanomien materiaalia.