Hämeentie 48Kirjoittanut susanna kuparinen

Hyvää yötä, Riitta

Lukuaika: 2 minuuttia

Hyvää yötä, Riitta

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Susanna Kuparinen

Nokia Siemensin Iran-kaupoista tiedettiin jo.

Fifissä ja Voimassa julkaistiin viime kesänä artikkelikokonaisuus Nokia Siemensin likaisista kaupoista Iranin hirmuhallinnon kanssa. Iranin vaalitulos oli paljastunut väärennetyksi ja kansa oli kaduilla vaatimassa demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Kansannousu oli Twitterin läpimurto, ja ympäri maailman tiedotusvälineiden jaettiin vinkkejä kiinnostavista ja luotettavista tweettaajista.

mainos

Itse aloin seurata muun muassa nimimerkkiä Persiankiwi, jonka löysin BBC:n sivuilta.

Sitten yhtäkkiä, täydellisen uutispimennon keskellä kukoistavien kansalaisjournalistien keskuudessa alkoi levitä huhu, että Iranin salainen poliisi on alkanut pidättää ihmisiä, jotka ovat levittäneet tietoa kansannoususta kännyköillään ja tietokoneillaan.

Washington Times julkaisi uutisen, jonka mukaan pidätykset mahdollisti suomalais-saksalainen Nokia Siemens Networks. Lehden mukaan yritys oli toimittanut Iranin hallinnolle ”valvontakeskuksen”, jonka avulla tarkkaillaan niin puhelin- kuin internetliikennettäkin.

Persiankiwin viimeiset viestit yhdistävät inhottavalla tavalla suomalaisen brändijalokiven hirtettyihin ja kuolemantuomiotaan vielä odottaviin sekä vankilassa raiskattuihin ja hakattuihin mielenosoittajiin. Kaikki viestit on lähetetty 24. kesäkuuta 2009:

”rumour they are tracking high use of phone lines to find internet users – must move from here now”

”they catch ppl with mobile – so many killed today – so many injured – Allah Akbar – they take one of us”

”we must go – dont know when we can get internet – they take 1 of us, they will torture and get names”

”thank you ppls 4 supporting Sea of Green – pls remember always our martyrs – Allah Akbar – Allah Akbar – Allah Akbar”

Nokia Siemens Networksin viestintäpäällikkö Riitta Mård totesi tuolloin Fifin haastattelussa, että yritykset eivät voi toimia maailmanpoliiseina, ja Iranin tapauksessa kaupan estettä ei ollut. Nokian eettiset koodit koskevat, kuinka kätevää, vain muiden kaupallisten toimijopiden kanssa tehtävää liiketoimintaa, eivät diktatuurihallintojen.

Nyt europarlamentti arvostelee yhtiötä kovin sanoin. Se on eettisistä koodeista Mårdin kanssa eri mieltä: hirtetyt kansalaisaktivistit eivät sovi EU:n arvomaailmaan.

Sitä en sitten tiedä, miten mahtaa Riitta Mård nukkua yönsä.

Lue Fifin ja Voiman aikaisemmat Iran-artikkelit: Hanna Nikkanen: Nokia yhdistää Iranissa; Susanna Kuparinen: Iranin kuolleet katoavat; Susanna Kuparinen: Suomi-brändin jalokivi.