Hämeentie 48Kirjoittanut Jari Tamminen

Vallatkaa parkkiruudut

Lukuaika: 2 minuuttia

Vallatkaa parkkiruudut

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jari Tamminen

Veljet ja siskot, on jälleen se aika vuodesta, kun on noustava barrikadeille.

Perjantaina 18.9. on kansainvälinen PARK(ing) Day, eli vapaasti kääntäen Pysäköintipiknikpäivä. Eri puolilla maailmaa ihmiset suuntaavat parkkiruutuja kohden tarkoituksenaan järjestää piknikhenkisiä aktioita noille peltilehmien laitumille. Maksamalla pysäköintimaksun kansalaiset lunastavat itselleen oikeuden käyttää autoille varattua ruutua ja riistävät näin hieman kaupunkitilaa polttomoottoreilta ihmisille.

Sanfranciscolainen taiteilijakollektiivi Rebar aloitti teemapäivän vieton vuonna 2005 kiinnittääkseen huomiota autoilijoille ja jalankulkijoille osoitetun kaupunkitilan epäsuhtaisuuteen: jopa 70 prosenttia San Franciscon keskusta-alueen ulkotiloista on omistettu parkkipaikkoina ja teinä autoille. Vaikka meillä Suomessa yleensäkään asiat eivät yhtä huonosti ole, niin kyllä täälläkin kaupunkitilassa korjattavaa riittää.

mainos

Rebar Art Collective pysäköintipiknikillä San Franciscossa.

Meitä lähimmät viralliset PARK(ing) Day -tapahtumat näyttävät olevan Tromssassa ja Varsovassa.

Suomessakin parkkiruutuja on vallattu enemmän ja vähemmän spontaanisti vuosien mittaan. Viimeksi touhu nousi julkisuuteen elokuussa, kun poliisi hääti Kulutusjuhla ry:n piknikporukan parkkiruudusta Helsingin Hakaniemessä. Fillarille ja piknikille parkkimittarista lunastettu aika ei tullut käytetyksi, koska poliisipartion mielestä ruutuihin saa pysäköidä ainoastaan moottoriajoneuvoja.

Lystikkääksi tapauksen tekee se, että seriffit ilmeisestikin tulkitsivat tieliikennelakia perstuntumallaan hieman virheellisesti. Myöhemmin poliisilaitokselta on sitten myönnetty, että mitään lakia ei rikottu. Lisää kokeiluja ja yhteydenottoja virkavallan suuntaan siis selkeästikin kaivataan asian selvittämiseksi ja yleiseen tietoon saattamiseksi.

Kuten kaikki kapinan muodot, myös PARK(ing) Day on onnistuttu valjastamaan kaupallisen toimintaan. Tämä vapaa kansalaistoiminnan ilmentymä siirtyy Isoon-Britanniaan autovakuutuksia kauppaavan ibuyeco-firman ystävällisellä avustuksella. Pysäköintipäivän lisäksi ibuyeco tukee ympäristön suojelua lahjoittamalla hippusen tuloistaan ympäristöjärjestöille.

PARK(ing) Day -organisaattorien puolesta kaikki halukkaat saavat vapaasti toimia heidän nimissään. Esiintyessään brändin alaisuudessa kuitenkin toivotaan että kaikki noudattaisivat sen yleisiä ohjeistuksia [PDF], joihin kuuluu mm. yleinen hyvän meiningin ylläpitäminen, agressioiden hillitseminen ja epäkaupallinen toiminta.

Teemapäivänä ja muulloinkin kaikki halukkaat saavat toki omin päin toteuttaa itseään omissa nimissään ja juuri niin kuin katsovat parhaaksi.

Sattumalta ensi tiistaina 22.9. vietetään autotonta päivää. Tuo jo perinteeksi muodostunut teemapäivä tarttuu samaan ongelmaan kuin parkkiruutujen valtaajatkin, mutta kovin konsensushakuisesti ja joidenkin mielestä tehottomasti. Molempia, konsensusta ja suoraa toimintaa, kuitenkin tarvitaan. Kaikki on kotiin päin.