Hämeentie 48Kirjoittanut Jari Tamminen

Psykomurhaaja (kd.)

Lukuaika: 2 minuuttia

Psykomurhaaja (kd.)

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jari Tamminen

KD ratsastaa Sin Cityllä.

Ajattelin olla kommentoimatta eurovaalijulisteita, mutta nyt on pakko. Kristillisdemokraatit valmistautuvat tuleviin vaaleihin kampanjalla, jonka visuaaliset elementit on lainattu aivan suoraan Frank Millerin Sin City -sarjakuvista.

Myös film noir -elokuvaksi taipunut tarina kuvaa kuvitteellisen Basin Cityn – lempinimeltään Sin City – alamaailmaa, politiikan korruptiota sekä uskonnon ja kirkon mädäntyneisyyttä. Se jos mikä ei ensimmäisenä tuo mieleen kristillisdemokraatteja.

Soitan KD:n kamppiksen takana olevalle puolueen varapuheenjohtaja Asmo Maanselälle ja taivastelen tilannetta. Asmolla on vastaukset valmiina taivasteluihini, mutta ihan varma en edelleenkään ole mainoksen ja mainostettavan tuotteen yhteismitallisuudesta.

Onko yhteiskuntamme sitten yhtä mätä ja korruptoitunut kuin Sin Cityn yhteiskunta? Ei ole, vakuuttaa Asmo.

Millerin teoksissa kaiken muun mädäntyneisyyden yläpuolelle nousee kirkko. Tämähän on tietenkin jännittävää huomioiden KD:n jonkinmoisen linkin järjestäytyneeseen uskontoon. Asmo ei kuitenkaan tykkää, että mahdolliset assosiaatiot maailmojen välillä olisivat ongelma. Hän muistuttaa, että myöskään kirkkojen korruptiota ja pimeyttä ei pidä peitellä.

Hyvä, tätä me tarvitsemme lisää.

Eurooppalainen lintukotomme siis näyttäytyy kristillisdemokraateille sincitymäisenä Gomorrana. Mihin sarjan sankarihahmoihin heidän ehdokkaansa rinnastuvat? Vaihtoehtojahan on monia: löytyy psykopaattitappaja, lääkityksellä oleva skitsofreenitappaja, murhanhimoisia prostituoituja sekä tietysti sokerina pohjalla kiimainen ja itsetuhoinen poliisi.

Mitä näistä ryhmistä KD:n ehdokkaat siis edustavat? Ei tietenkään mitään, kertoo Asmo.

Hyvä näin, mutta edelleenkään en saa mielestäni ajatusta Sari Essayahista chapseissa, yläosattomana, ampumassa kyttiä. Ra-ta-ta-ta-ta!

Asmo kertoo myös, että kampanjan läpivieminen ja hyväksyttämien on haasteellinen homma: ”mummot meinasivat pudota persiilleen”. Tarkoituksena on freesata ja nuorentaa puolueen kasvoja.

Puolueen kokouksissa ja tapaamisissa ei kuitenkaan tiettävästi ole järjestetty lukupiirejä, joissa Millerin teoksiin olisi tutustuttu. Voisi vaikka järjestääkin, siksi hyviä ja ihmisluonnosta opettavaisia nuo teokset ovat. Olisihan se myös hyvä, että ehdokkaat ja tukiryhmät tutustuisivat elokuvaan ja sarjakuviin, joihin heidän kampanjansa nojaa. Hulvattomana seuraleikkinä voisi järjestää ideariihen siitä, ketä Sin Cityn hahmoista kukin ehdokas eniten muistuttaa.

Onkohan pastori Teuvo V. Riikonen, Savonlinnan kristillisen opiston rehtori, valmis tappamaan läpimädän kardinaalin kidutettuaan tätä ensin kaikessa rauhassa? Kyllähän Vatikaanista ja katolilaisesta kirkosta aika paljon korjattavaa löytyykin.

Miten kristillisdemokraateilta sujuu kirkkolaulu? Sarjakuvien Kevin on kova laulamaan veisuja, mutta vastapainoksi hän paloittelee ja syö naisia. Ehdokas Mikael Snellman kuuluu Oy Snellman Ab:n hallitukseen: he myyvät jauhelihaa.

Ehdokas Jorma ”Jommu” Jussila, viiden lapsen isä, on muiden toimien ohella ehdonalaisvalvoja. Sin Cityssä lesbo ehdonalaisvalvoja hanskasi Marvinille tarvittavat huumeet ja lääkkeet. Mitenköhän diilaaminen sujuu Jommulta? Ei kai hän homostele salaa?

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Asmo Maanselän analyysin mukaan ongelma Sin Cityn yhteiskunnassa on myös perheiden puute. Ihmiset ovat ihan yksin. Tähän ongelmaan, Maanselkä lupaa, puututaan kristillisdemokraattisessa politiikassa.

Millerin maailmassa uusio- ja epätyypilliset perheet ovat hyvinkin keskeisissä rooleissa, onhan Perhearvot–albumi ihan niiden mukaan nimettykin. Roarkien perhe menee melkoisen pitkälle kostotoimenpiteissään ja varsinkin Vanhan kaupungin prostituoidut pitävät yhtä.

Mihinköhän sarjan yhteisöön kristillisdemokraatit rinnastaisivat itsensä puolueena? Korruptoitunut poliisilaitos, rikollinen Roarkin perhe, Vanhan kaupungin tytöt? Ehkä joku Wallenquistin, Magliozzin tai Tongin rikollisjärjestöistä. Unohtamatta entisiä IRA:n terroristeja sekä orjakauppiaita.

Kukakohan on demokraattisten kristittyjen Miho, ninjatappaja ja prostituoitujen henkivartija, joka suikaloi vastustajat verisiksi siivuiksi? Päivi Räsänen? Perheenpää Gail tykkäsi sitomisleikeistä ja käsiraudoista. Grrrrr.

mainos