Hämeentie 48Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Brasilian maattomat julkistivat Stora Enso -nauhan

Lukuaika: 4 minuuttia

Brasilian maattomat julkistivat Stora Enso -nauhan

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa talossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hanna Nikkanen

Stora Enson mukaan Brasilian maattomat uhkaavat väkivallalla. MST kiistää. Kuuntele nauha.

30. elokuuta Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaisivuillaan laajan artikkelin Stora Enson Brasilian-valloituksesta. Jaakko Lyytisen ja Tommi Niemisen juttu oli tärkeä. Me täällä Voiman toimituksessa olemme seuranneet samaa prosessia pitkään, haastatelleet vuoroin maanvaltaajia ja yhtiön tiedottajia, mutta maan suurimman lehden asialle antama huomio on volyymiltaan toista luokkaa.

Tuskin sekään on salaisuus, että moni Voiman lukija tarkastelee meidän juttujamme monikansallisen yhtiön tekemistä vääryyksistä skeptisesti, tiettyä ideologista paisuttelua odottaen. Hesarin kautta saapuva kritiikki on uskottavampaa.

Lyytisen ja Niemisen juttu oli täynnä painavaa asiaa. Toimittajat olivat tehneet jalkatyönsä hyvin: lähteitä riitti puolin ja toisin, ja tilanteesta muodostuva kuva oli selkeä ja kiihkoton.

Yksi kohta kuitenkin yllätti minut täysin.

Hesarin jutussa lainattiin maattomien MST-järjestöä edustavaa João Paulo Rodriguesia: ”MST ei aloita mitään keskustelua Stora Enson kanssa, ellei Stora Enso lopeta tai jäädytä Rio Grande do Sulin projektiaan”, Rodriguesin kerrottiin sanoneen heinäkuisessa tapaamisessa Stora Enson yritysvastuujohtaja Eija Pitkäsen kanssa. ”Jos Stora Enso jatkaa projektiaan, MST provosoi lisää konflikteja, väkivaltaa, jopa kuolemantapauksia, joista aiheutuu yhtiölle negatiivista julkisuutta maailmalla.”

Omat kokemukseni MST:n edustajista eivät vastaa tätä. He puhuvat kohteliaasti ja neuvottelevat viimeiseen asti. Uhoa konfliktien provosoinnista ja oman väen uhraamisesta en ole heiltä kuullut. Mikä ihme olisi saanut Rodriguesin puhumaan näin harkitsemattomasti?

***

Eilen minulle välitettiin viesti Brasiliasta. Sen mukaan Hesarin käyttämä sitaatti oli raju vääristys: Rodrigues oli neuvotteluissa ilmaissut pelkäävänsä, että Stora Enson plantaasien kasvaessa nelinkertaisiksi myös niiden aiheuttamat ympäristö- ja sosiaaliset ongelmat nelinkertaistuisivat, ja tästä kärsisivät sekä maattomat että yhtiön maine. Väkivaltaisista provokaatioista Rodrigues ei ollut puhunut.

Sekä Stora Enso että MST nauhoittivat tapaamisen. Otin tänään yhteyttä molempiin tahoihin ja pyysin nauhoja kuultavakseni. MST toimitti äänitiedoston heti. Stora Enson viestintäjohtaja Lauri Peltola kieltäytyi ensin (paitsi jos nauhaa perättäisiin yhtiöltä oikeusteitse), sitten vetosi logistisiin vaikeuksiin (nauha on Brasiliassa), sitten myöntyi selvittämään asiaa.

Nyt, useita tunteja myöhemmin, minulla on vain MST:n versio kokouksen kulusta. Itse kokous on ollut pitkä, mutta luulen tunnistaneeni nauhalta kohdan, josta – kenties huonon käännöksen, kenties tahallisen vääristelyn kautta – on muovautunut Helsingin Sanomien julkaisema virheellinen sitaatti.

Portugalintaitoiset Fifin lukijat voivat nyt päätellä itse, kuka asiassa valehtelee.

Kuuntele koko kokous (1 h 19 min)

Kuuntele João Paulo Rodriguesin puheenvuoro (4 min)

Suomeksi tuo neliminuuttinen puheenvuoro kuuluu seuraavasti:

Te tiedätte, millainen voima Stora Enson kaltaisella monikansallisella yrityksellä on, ja mikä hegemoninen valta sillä on alueella jonne tullaan tällaisella investoinnilla.

Voi olla, että tämän teidän esityksenne ja käytettävissänne olevien resurssien myötä melkoinen joukko ihmisiä osavaltiossa, hallituksessa, kunnassa tulee tukemaan teidän aloitteitanne. Siitä tulee suurta. Ja ehkä tästä syntyy illuusio siitä, että ongelmat on ratkaistu ja näiden täällä läsnäolevien ryhmien ongelmat ovat vain ideologisia, ei todellisia.

Viittaan tässä Sabrinan puheenvuoroon, joka oli oikein hyvä, ja myös Joãon. Niistä saa sen kuvan, että melkein kaikki ongelmat on jo ratkaistu. Ja me haluamme käyttää tätä tilaisuutta hyväksemme – ja tässä teitä arvostelemme – korostaaksemme sen mahdollisia seurauksia, että Stora Enso jatkaa nykyistä kehitysmalliaan. Nyt Rio Grande do Sulissa viljelyksiä kasvatetaan nykyisestä 25 000 hehtaarista 100 000 hehtaariin. Alue siis kasvaa nelinkertaiseksi, ja samoin ongelmat kasvavat nelinkertaisiksi. Luulen, että teillä tulee olemaan paljon ongelmia, ja niillä kansainväliset seuraukset.

Näistä yhteenotoista ja dialogin muodoista: siinä dialogissa, johon te osallistuitte [osoittaa kädessään olevaa sotilaspoliisin ampumaa luotia], me olemme kuolemanvaarassa. Nämä kuolemat eivät jatkossa ole vain Rio Grande do Sulin hallituksen harteilla, vaan ne ovat kuolemia tai ongelmia – luoja meitä niiltä varjelkoon – Stora Enson harteilla. Konflikti Rio Grande do Sulissa ei ole sotilaspoliisin kanssa, vaan konfliktissa on kyse eukalyptuksesta, ja sillä tulee olemaan erittäin vakavia ympäristöseurauksia, kuten asiantuntijamme jo kertoivat.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Meidän nähdäksemme on mahdollista, tai itse asiassa ilmiselvää, että jos tämänhetkinen toimintanne jatkuu Rio Grandessa, edessä on paljon ongelmia. João ja Sabrina, te jotka täällä tilannetta lähimpänä seuraatte: vähimmäisvaatimus rinnakkainelon jatkumiselle on meidän arviomme mukaan se, että projekti asetetaan jäihin. Näin on jo teidän puoleltanne tapahtunutkin talouskriisin takia, mutta se tulisi tehdä niiden ongelmien takia, joita projekti aiheuttaa. Kaikella vilpittömyydellä.

***

Helsingin Sanomat myöntää, että jutussa käytetty sitaatti ei ollut toimittajien tarkistama, vaan sen toimitti lehdelle Stora Enson viestintäjohtaja Peltola. Samaan sitaattiin viittasi myös yhtiön toimitusjohtaja Jouko Karvinen viikkoa myöhemmin kritisoidessaan lehteä puolueellisesta raportoinnista: hänen mukaansa maattomien liike ”on luvannut jopa väkivaltaa hyväksi käyttäen aiheuttaa Stora Ensolle negatiivista julkisuutta”. Yhtiö näyttää siis PR-toiminnassaan takertuvan aktiivisesti tähän Rodrigues-lainaukseen, jolle he saivat ylimääräistä painoarvoa kierrättäessään sen sanomalehden kautta.

Mielestäni Hesarilla katkesi tässä lähdekritiikin kylmäketju. Lehti sai Stora Enson viestintäosaston kautta yhtiön vastapuolen kannalta erittäin raskauttavan sitaatin, joka julkaistiin ilman selkeää mainintaa siitä, että toimittajat eivät olleet kuulleet keskustelua ja että sen lähde on asiassa vähintäänkin jäävi.

Jäävi, tavallaan, olen minäkin. Kuulun suomalaiseen Maattomien ystävät -järjestöön. Minulla on tilanteesta kanta: mielestäni Stora Enson toiminta on vastuutonta. En pidä tavasta, jolla yritys pahoittelee maanvaltaajien väkivaltaista kohtelua suomalaisille tiedotusvälineille, mutta ei suoraan väkivallan uhreille. En pidä siitä, että Suomen valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies ja valtion sijoitusyhtiö Solidium kieltäytyvät – todisteista huolimatta – edes vilkaisemasta Stora Enson toimintaa Brasiliassa.

En siis väitäkään tekeväni aiheesta neutraalia journalismia. Siksikin olin tyytyväinen siihen, että aihetta punnittiin näkyvästi jossain muualla kuin Voimassa ja Fifissä: se ansaitsee huomiota muiltakin kuin kaltaisiltani aktivistitoimittajilta.

Olen yhä tyytyväinen siihen, että Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta laajan jutun, jonka ansiot ovat kiistattomat. Stora Enson viestintäosaston esittämän erittäin rajun syytöksen irrottaminen lähteestään on kuitenkin suuri virhe. Sitä se olisi, vaikka syytös olisi osoittautunut todeksi.

Odotan nyt Stora Ensolta heidän omaa nauhoitustaan, joka osoittaisi MST:tä vastaan esitetyn syytöksen todeksi. Onhan toki vielä mahdollista, että MST on siivonnut tuon raskauttavan osuuden minulle toimittamaltaan nauhalta. Jos tällaista nauhaa ei julkisteta, tilanne näyttää raskauttavalta Stora Enson suhteen.

”Me olemme pörssiyhtiö”, viestintäjohtaja Peltola sanoi minulle tänä aamuna puhelimessa. ”Pörssiyhtiö ei voi valehdella.”

PÄIVITYS 23.9.: Stora Enso on julkistanut Rodriguesin puheenvuorosta oman käännöksensä, jossa ei enää uhkailla väkivaltaisilla provokaatioilla.

Lisää sitaattikiistasta jutussa Stora Enso ja MST: Kuka on kuolemanvaarassa? ja Stora Enson Brasilian-toiminnasta jutussa Storalandia, Brasilia.