YhteiskuntaKirjoittanut Hanna Nikkanen

Stora Enso ja MST: Kuka on kuolemanvaarassa?

Lukuaika: 2 minuuttia

Stora Enso ja MST: Kuka on kuolemanvaarassa?

Teksti Hanna Nikkanen

Elokuussa Helsingin Sanomat kertoi Brasilian maattomien uhkailleen Stora Ensoa väkivallalla. Fifin saamien tietojen mukaan lehden julkaisemalla uhkailusitaatilla ei ole totuuspohjaa lainkaan – ja sen toimitti HS:lle metsäjätin viestintäjohtaja. Mitä MST:n João Paulo Rodrigues todella sanoi Stora Ensolle?

Metsäjätti Stora Enso on valehdellut syyttäessään Brasilian maattomien MST-liikettä väkivaltaisista uhkauksista, Fifin saama materiaali paljastaa.

Helsingin Sanomat julkaisi elokuun lopussa laajan artikkelin Stora Ensoon kohdistuvista rikos- ja korruptioepäilyistä Brasiliassa. Jutussa lainattiin MST:n ja Via Campesina -järjestön johtoon kuuluvaa João Paulo Rodriguesia, jonka väitettiin uhanneen Stora Ensoa väkivallalla keskustelutilaisuudessa, johon osallistui yrityksen ja maattomien edustajia.

HS:n jutun mukaan Rodrigues puhui varsin suorasanaisesti konflikteista, joita MST synnyttäisi, ellei Stora Enso vetäytyisi Rio Grande do Sulin osavaltiosta:

Stora Ensolle MST on vakava ongelma. Viime heinäkuussa yhtiön yritysvastuujohtaja Eija Pitkänen kutsui MST:n edustajia São Paulossa pidettyyn keskustelutilaisuuteen. Stora Enso nauhoitti tilaisuuden, jonka päätteeksi MST:n ja Via Campsesinan [sic] johtoa tilaisuudessa edustanut João Paolo Rodriguez [sic] sanoi: ”MST ei aloita mitään keskustelua Stora Enson kanssa, ellei Stora Enso lopeta tai jäädytä Rio Grande do Sulin projektiaan. Jos Stora Enso jatkaa projektiaan, MST provosoi lisää konflikteja, väkivaltaa, jopa kuolemantapauksia, joista aiheutuu yhtiölle negatiivista julkisuutta maailmalla.”

Myös MST nauhoitti kokouksen. Nauha paljastaa, että Rodrigues viittasi puheenvuorossaan ainoastaan maattomiin kohdistuvaan kuolemanvaaraan. Puheenvuoron kohta, joka lähimmin muistuttaa HS:n lainausta, kuuluu seuraavasti:

”Näistä yhteenotoista ja dialogin muodoista: siinä dialogissa, johon te osallistuitte [osoittaa kädessään olevaa sotilaspoliisin ampumaa luotia], me olemme kuolemanvaarassa. Nämä kuolemat eivät jatkossa ole vain Rio Grande do Sulin hallituksen harteilla, vaan ne ovat kuolemia tai ongelmia – luoja meitä niiltä varjelkoon – Stora Enson harteilla. Konflikti Rio Grande do Sulissa ei ole sotilaspoliisin kanssa, vaan konfliktissa on kyse eukalyptuksesta, ja sillä tulee olemaan erittäin vakavia ympäristöseurauksia, kuten asiantuntijamme jo kertoivat.”

Suomalainen Maattomien ystävät -järjestö on saanut Helsingin Sanomilta vahvistuksen, että 30. elokuuta julkaistussa jutussa esiintyvä uhkaava sitaatti saatiin Stora Enson viestintäjohtaja Lauri Peltolalta.

Stora Enso toisti väitteen väkivaltauhkauksista vielä seuraavalla viikolla vastauksessaan, joka julkaistiin Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivuilla, kuten alkuperäinen artikkelikin. ”Esittelette Krögerin riippumattomana tutkijana ja Brasilian asiantuntijana”, Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen kirjoittaa. ”Valitettavasti artikkeli ei mainitse, että hän on myös Maattomien ystävät ry:n perustajajäsen Suomessa – juuri sen aktivistiliikkeen, joka Brasiliassa on luvannut jopa väkivaltaa hyväksi käyttäen aiheuttaa Stora Ensolle negatiivista julkisuutta. Tämä näyttää valitettavasti toimineen HS:ssä.”

Yhtiön vastauksen rinnalla julkaistiin jutun kirjoittaneiden toimittajien vastaus, jossa he ottivat kunnian MST:n ”väkivaltauhkauksen” raportoinnista. ”Mitä tulee Brasiliassa toimivaan MST-järjestöön, toimme artikkelissamme ilmeisesti ensimmäistä kertaa suomalaisissa viestimissä esiin sen Stora Enson esittämän syytteen, että Maattomien MST-liike on uhkaillut Stora Ensoa väkivallan käyttämisellä”, Jaakko Lyytinen ja Tommi Nieminen kirjoittavat.

Kirjoittajien mukaan artikkeli ”perustui laajaan taustatyöhön ja perusteelliseen lähdekritiikkiin.”

Kirjoittaja on Fifin päätoimittaja ja toimii Maattomien ystävät ry:ssä.

Lue myös juttu Storalandia, Brasilia.

Tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen MST toimitti oman nauhoituksensa Fifille. Se löytyy blogikirjoituksesta Brasilian maattomat julkistivat Stora Enso -nauhan.