Hämeentie 48Kirjoittanut Jari Tamminen

Bono on dollarihuora

Lukuaika: < 1 minuutti

Bono on dollarihuora

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jari Tamminen

Laulaja saarnaa, mutta miksi veronmaksu ei maita?

Jos en ihan väärin muista, niin törmäsin termiin dollarihuora takavuosina Andy McCoyn haastattelun yhteydessä. Heebo ilmoitti, että Hanoi Rocksille on tarjottu miljoonia comebackistä, mutta että he eivät rahan perässä juokse. Eivät ole dollarihuoria.

Sittemmin bändi kasattiin ja Antti päätyi myös omaan tosi-tv-sarjaankin. Ei siinä mitään, pitäähän vuokrat, safkat ja sopat jollain kustantaa. Termi jäi kuitenkin sitkeästi päähän.

mainos

Jos keneenkään, niin Bonoon termi sopii. Tuo myöhempien aikojen jeesus saarnaa ja veisaa maailman rikkaimpien ja vaikutusvaltaisimpien kanssa jatkuvasti köyhien olojen parantamisen puolesta, mutta näkis vaan ja kuulis kolinaa.

Heppu tarjoaa viikunanlehden toisensa jälkeen kaikille pahan lähettiläille Paavista ja Bushista alkaen eikä edes häpeä. Rikkaat rikastuvat ja samalla ruinataan tavallisilta kaduntallaajilta jeesiä. Velkoja annetaan anteeksi, mutta samalla vaaditaan markkinat avattaviksi. Ei sen hepun falskiudella ole rajoja.

Ihan ehdoton pohjakosketus tyypin tekemisissä tuli vastaan, kun U2-yhtyettä hallinnoiva yhtiö siirrettiin pois Irlannista vero-optimoinnin nimissä vuonna 2006. Irlannin aiemmin niin lepsua verotusta kiristettiin hieman, aiemmin muusikot saivat ottaa tulonsa verottomina, mutta ei enää. Ja se riitti tälle irkulle, firma siirtyi Hollantiin, jossa heitä verotetaan vaivaiset viisi prosenttia.

Siis jätkä poseeraa poliitikkojen kanssa ja saarnaa länsimaisille johtajille hyväntekeväisyyden ja kehitysavun tärkeydestä, mutta ei sitten viitsi maksaa veroja. Milläs helvetillä se kehitysapuun maksetaan?

Onneksi en ole ainoa Bonoon leipiintynyt. Irlantilainen Debt and Developement Coalition Ireland -järjestö on samoilla linjoilla Bobon falskiudesta ja julkistanut laulukilpailun teemalla ”U2 Must Believe in Tax Justice”.

Tarkoituksena on, että kilpailijat lataavat omat parodiansa U2:n biiseistä YouTubeen tai Vimeoon. Kilpailun avauksen kunniaksi Bono-kopio esitti hienon tulkinnan U2-klassikosta Irlannin parlamentin edustalla.