Hämeentie 48Kirjoittanut Jari Tamminen

Terve, toveri!

Lukuaika: 2 minuuttia

Terve, toveri!

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa talossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jari Tamminen

Markkinat eivät korjanneetkaan itseään.

Vahingoniloinen ei tietenkään saisi olla, mutta siltikin. Jo vuosien ajan ideologit ovat saarnanneet keskeytyksettä markkinoiden vapauttamisesta ja niiden näkymättömän käden siunauksellisuudesta. Rajoitukset ovat kuulostaneet lähinnä komujen jorinoilta.

Nyt nuo vapauden hedelmät ovat mädäntyneet käsiin niin pahasti, että edes valtiovarainministeri Katainen ei saa minua ostamaan vakuutteluitaan ”vastuullisen markkinatalouden” hyveistä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Eihän asuntovelallisen tietenkään kannattaisi tässä maailmanmyllerryksessä hykerrellä, mutta minkä teet. Adbusters osui maaliin parodioidessaan liikemaailman raamattua, The Economist -lehteä. Lehti, joka on julistanut markkinaliberalismia ratkaisuna kaikkiin mahdollisiin ongelmiin, ei pystyisi parempaa kantta itselleen tekemään. Ainoastaan rohkeuden ja itsekritiikin puute voi estää The Economistia varastamasta tätä kantta.

Kaikkihan kuitenkin tietävät, että vapaata markkinataloutta ei ole koskaan toteutettu käytännössä. Mitä nyt esitelty sen toimintaa laboratorio-olosuhteissa, järjestetty ideologisia sympoosiumeita yliopistoilla ja komiteoita ajatushautomoissa. Ainahan se valtio kuitenkin taustalla on häärinyt, tukenut ja rahoittanut. Nokiallekin kehitti kännykkäteknologian [PDF] myytäväksi. Ja tietenkin hädän tullen maksanut laskut.

Kaikki tämä ei tietenkään ole hidastanut houruisia visiointeja ja uhkailuja. Mikäli yhdelläkään maailman ei-teollisuusmaalla on mennyt huonosti, on avun ehtona ollut holtiton yksityistäminen ja markkinoiden avaaminen. Samat standardit eivät tosin ole koskaan koskeneet meidän länkkärien vienti- ja maataloustukia, mutta sehän on ihan eri asia.

Latinalaisen-Amerikan nykyiset vasuripresidentit ovat kaikki olleet vuoron perään markkinoiden liberalisaatiota huutavien poliitikkojen ja järjestöjen hampaissa. Nyt Ison-Britannian lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Saksassa suunnitellaan pankkien kansallistamista.

Maailman näin käännyttyä päälaelleen kutsui Venezuelan presidentti Hugo Chavez televisiopuheessaan Yhdysvaltojen presidentti George W. Bushia toveri Bushiksi. Tervetuloa kerhoon, Yrjö.

Marxsismi-Bushismin ideologian synnyttyä ja pankkien pelastuttua fattan rahoilla Atlantin molemmin puolin voisi tietenkin toivoa pientä solidaarisuutta tavallisia velallisia kohtaan. En kuitenkaan hengitystäni pidättele odotellessani sitä, että nämä verorahoilla pelastetut pankit kohtelisivat omia asiakkaitaan – yksityis- tai yrityssellaisia – yhtä huomaavaisesti. Älkää tekään omaanne pidätelkö. Älkää toverit myöskään herran tähden mokatko lainalyhennyksiänne.

Sosialismi on siis saapunut läntisten demokratioiden ytimeen. Hurraa. Harmillisesti tämä sosialismi taitaa olla yhtä korruptoitunutta kuin jo edesmennyt kaimansa neuvostojen maassa.

Vai mitä sitten pitäisi ajatella yhdysvaltalaisen vakuutusjätti AIG:n pomojen viimeisimmästä possuilusta? Liittovaltio pelasti sen – muiden rahoituslaitosten ohessa – 85 miljardin dollarin peräruiskeella. Rahojen kilahdettua taskuun AIG:n pomot häipyivät pikaisesti juhlimaan lottovoittoaan Kalifornian aurinkoon. 440 000 dollarin laskun bileistä kuittasivat veronmaksajat.

Hypätkää paskiaiset.