Hämeentie 48Kirjoittanut Anu Harju

Martti Natoon

Lukuaika: 2 minuuttia

Martti Natoon

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Anu Harju

Voisiko Nato ottaa Martin henkilöjäsenksi?

”Hei te Naton sedät ja tädit:

Meidän Martti sai yhden teidän jäsenmaan tyyppien arpoman palkinnon. Sen jälkeen se ei ole mitään muuta kuin ruikuttanut miten se haluaisi teidän kerhoon leikkimään pumpum. Voisitteko te ottaa sen vaikkei se ole maa? Ja ottaisitte Alexin kanssa.”

mainos

Sen jälkeen, kun julkistettiin tieto rauhan Nobelin myöntämisestä Martti ”Ahti” Natosaarelle, hän on ahkerasti ja taitavasti käyttänyt hyväkseen tilaisuutta kansainvälisen palkinnon turvin promota suomalaisille Nato-jäsenyyttä. Useassa haastattelussa Natosaari on ylistänyt jäsenyyden mukanaan tuomia etuja, turvaa, yhteistyötä ja monenlaista muuta kansainvälistä kivaa. Nobel-komitean käsittämättömästä valinnasta kuultuani veikkasin facebookissa, että näin sitä hilppaistaan kohti Natoa, ja sain tuttavalta osakseni paranoidisuusepäilyn. Hän tosin pian tunnusti, ettei huoleni ollut turha. Lauantaina arkisessa ruokaostostilanteessa kuppini oli mennä nurin, kun Iltalehden kannessa Natosaaren naama kehuu Nato-jäsenyyden parantavan Suomen brändiä. Siinä yhdistyi ihanasti kaksi noloa asiaa, tarve luoda meistä ”brändi” ja tunkea meidät sotilasliittoon. Aurinkoa puskeva vapaapäivä uhkasi suistua sotilaallisille sivukujille. Lausun siksi julki:

1. Suomalaisen rauhanliikkeen jäsenenä paheksun Norjan Nobel-komitean valintaa. Kansainvälistä, arvostettua rauhanpalkintoa tarvitaan avaruuteen asti aseistautuvassa maailmassa. On tärkeää, että rauha pääsee ääneen edes muutamana päivänä vuodessa. Rauhanrakentajia ei ole jonoksi asti. Heitä on kuitenkin niin paljon, ettei palkintoa pitäisi joutua antamaan Naton miehelle.

2. Suomalaisena ja rauhanaktivistina häpeän Natosaaren lausuntoja. Miten luotetuksi rauhanneuvottelijaksi tituleerattu henkilö ilkeää tuollaisessa järkyttävässä kiimassa luotsata maataan sotilasliittoon? Tämähän on kansallinen häpeä! Minun on mahdotonta ymmärtää, miten samassa lauseessa voidaan puhua turkisteläinten hyvinvoinnin lisäämisestä paiskaamalla kuppaiseen verkkohäkkiin lelu ahdistuneen eläimen leikkiä. Aivan samoin minun on mahdotonta käsittää, että rauhanpalkinnon arvoiseksi katsottu ihminen ei älyä oman logiikkansa jäänritinää ja suu vaahdossa jatkaa Suomen ajamista sotilasliittoon. Ja miksi Natosaari joka kerran ärsyyntyy, kun kysytään miten hän aikoo palkintorahat käyttää? Al Gore perusti Alliance for Climate Protection -ilmastonsuojelujärjestön ja sijoitti osan palkintorahoistaan siihen. Loogista. Natosaaren ei tarvitse perustaa järjestöä, sellainen on jo olemassa: Pohjois-Atlantin liitto Nato.