Postikortteja Tukholmasta
Tukholman yliopistossa elokuvatutkimusta opiskellut Mikko Pihkoluoma bloggaa kulttuurista ja matkailusta.
Vaikkei Cannesia tänä vuonna järjestetäkään, niin sen virallinen ohjelmisto (tai valinnat, ransk. sélection officielle) julkistettiin tänään.
Koska lähes kaikki haluavat lähtökohtaisesti (prestiisi)elokuvansa näytille Ranskan Rivieralle, niin monet syksyn festivaalit — kuten New York, Toronto, Telluride, Rooma, Lontoo ym. — ovat riippuvaisia Cannesin ohjelmistosta. Tästä syystä Fremaux julkisti Cannesin valinnat, jotta tänä vuonna valmistuneet elokuvat voivat markkinoida elokuviaan tutun logon kera. Viime vuonna esimerkiksi parhaan elokuvan Oscarin voittaneen Parasiten Oscar-kampanjan huhut alkoivat pyöriä jo Cannesissa, jossa elokuva palkittiin Kultaisella palmulla.
Koska varsinaista ohjelmistoa ei tulla esittämään tavalliseen tapaan, niin elokuvia ei jaettu eri esityssarjoihin, joista Un certain regardiin on yleensä valittu ohjaajien ensimmäiset tai toiset elokuvat nimet ja varsinaiseen kilpasarjaan on yleensä nostettu tunnetuimmat nimet. Nyt kaikki yli 50 elokuvaa ovat samalla viivalla.
Valituista elokuvista ennakkotietojen mukaan 16 oli naisten ohjaamia, mikä nostaa Cannesin pisteitä ainakin teoriassa, sillä viime vuonna naisohjaajien määrä oli vähäisempi. Tietysti tavallisesti naisohjaajien määrä kilpasarjassa on ollut erityisen huomion kohteena, joten jättämällä jaottelun sarjojen välillä pois Cannes onnistui välttelemään ainakin tätä kuumaa perunaa.
Wes Andersonin The French Dispatch oli odotetusti mukana. Muita aiemmista Canneseista tuttuja nimiä olivat Steve McQueen (jolta oli kaksi elokuvaa valittuna: Mangrove ja Lovers Rock), Thomas Vinterberg (Druk), François Ozon (Summer of 85), Maïwenn (DNA), Yeon Sang-ho (Peninsula) ja Naomi Kawase (True Mothers).
Uudemmista nimistä tunnetuimpia lienevät näyttelijänä paremmin tunnettu Viggo Mortensen (Falling), Francis Lee (Ammonite) ja Ben Sharrock (Limbo), mutta mukaan mahtui myös kaksi ruotsalaista ohjaajaa. Ninja Thyberg on tehnyt pornoteollisuuteen liittyvää elokuvaa työnimellä Jessica, joka on mitä ilmeisemmin nimellä Pleasure tänään Cannesiin valittu elokuva. Magnus von Horn on työstänyt Torinon elokuvalaboratoriossa käsikirjoitusta nimellä Sweat, joka tänään valittiin niin ikään mukaan.
Ennakkospekulointien perusteella Suomesta Cannesiin oli yritetty lähettää Hamy Ramezanin esikoispitkä Ensilumi, mutta sitä ei valittu mukaan kuten ei muitakaan suomalaisia. On mahdollista, että se olisi saattanut päästä johonkin sivusarjoista.
Juttua on päivitetty 5.6. klo 15.53. Toisin kuin aiemmissa lehdistötiedotteissa kerrottiin, Cannesin kriitikon viikot julkaisi sittenkin viisi pitkää elokuvaa ohjelmistostaan, mutta niidenkään joukossa ei ollut suomalaisia. Director’s Fortnight ei ole julkaissut ohjelmistoaan.