Vellamonkatu 30
Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.
Teksti Hannele Huhtala
Monikansallinen kasvimyrkkyfirma valtaa alaa suomalaistenkin takapihoilla.
Makaan sohvalla perjantai-iltana saunanjälkeisessä rentouden tilassa. Havahdun järkystyksestä, kun TV:stä tulee peittelemättömän suorasanainen Roundup-rikkaruohomyrkyn mainos. Se on kuvitettu animaatiolla, jossa kasvi kuihtuu pystyyn ja kuolee, kätevästi pikkusuihkauksella jotakin ainetta. Minä olin kuvitellut, että Roundup ja kaikki Monsanto-yhtiön tuotteet olisivat kiellettyjä Suomessa. Olin näköjään väärässä.
Maanantaina 8.6. Takku-sivusto uutisoi, että tamperelaiset ympäristönsuojelijat ovat huolestuneet tiedosta, että Roundupia käytetään kaupungin puistoissa.
”Emme halua ottaa aurinkoa nurmikoilla, joille on levitetty Roundupia”, sanoo Kaisa Jokinen, yksi huolestuneista tamperelaisista. Ympäristönsuojelijat ovat pystyttäneet kaupungin puistoihin ”Nurmikko on myrkyllinen!” -kylttejä.
Kaikki eivät suhtaudu Roundupiin kriittisesti. Roundup kitkee puolestasi, lupaa juttu puutarha.net-sivustolla. Slogan on Roundupin mainoslause. ”Jutun” sivustolle on tuottanut Suorakanava Oy, joka on Sanoma-konsernin omistama rakentamiseen liittyvän viestinnän ja markkinoinnin sivusto. Sivustolta löytyy myös osio, jossa neuvotaan niin tarkkaan myrkyn käyttämisessä, etten usko tekstin enää olen juttu, vaan suora mainos. Keskustelupalstalta löytyy muutama henkilö, joka kommentoi, ettei aina tarvita ”rontoppia”, vaan normaali kitkeminen riittää. Jokaiseen keskusteluunaloitukseen ”Millähän tämän saisi pois” ratkaisuksi joku keskustelija tarjoaa kuitenkin Roundupia.
Tuotetta myydään muillakin tuotenimillä. Patentti kasvimyrkylle oli Monsanton hallussa pitkään, mutta nyt sen patenttisuoja on rauennut.
Useiden tutkimusten mukaan Roundup on myrkyllistä ihmiselle ja eläimille, tosin myös päinvastaisia tutkimuksia on tehty. Varmaa on, että glyfosaattisuola, joka on myrkyn vaikuttava ainesosa, on ärsyttävä ja vaarallinen joutuessaan asiantuntemattomiin käsiin. Glyfosaattisuolan lisäksi Roundup sisältää erilaisia lisäaineita, joiden vaarallisuus vaihtelee.
Roundup-mainoksessa kuittaillaan vastustajille: rujonnäköiset rikkaruohot osoittavat mieltä kasvimyrkkyä vastaan.
Patentit ovatkin Monsanto-ongelman ydin. Monsanto valmistaa siemeniä, jotka kestävät Roundup-käsittelyä muuntelemalla geenejä. Myös siemenet on patentoitu. Monsanto hallitsee maailman siemenmarkkinoita, mikä on johtanut ongelmiin kehittyvissä maissa. Yhtiöllä on 70–100 prosentin markkinaosuus eri siementen kohdalla. Asiasta on tehty dokumentteja, kirjoja ja lehtiartikkeleita. Uusien geenimanipuloitujen siementen hankkiminen täytyy tehdä vuosittain Monsaltolta. He vahtivat, ettei aiemmasta sadosta säästetä siemenviljaa. Patenttien monopoli on johtanut tilanteeseen, että Monsanto voi pyytää siemenistä niin järkyttäviä hintoja, ettei köyhillä ole tuotteisiin varaa. Yksi kovaäänisimmistä kriitikoista on intialainen tutkija Vandana Shiva.
Miksi Monsanto nyt sitten mainostaa perjantai-iltana keskellä Ilman johtolankaa -ohjelmaa? Roundup ja muut glyfosaattia sisältävät kasvimyrkyt on kielletty kokonaan Tanskassa vuonna 2003. Aine kiellettiin, koska tutkimukset osoittivat, että glyfosaatti oli pilannut pohjavesiä.
Suomeen Monsanton tuotteita tuo Kemira GrowHow. Tiedotteen mukaan he ovat valmiina tuomaan maahan ”kokonaisvaltaisia ratkaisuja kasvinviljelyyn”. Kokonaisvaltaisuus kuulostaa kummasti minun korviini geenimanipulaatiolta ja monopolilta.
Perjantai-illan mainospaikka avaa portin suomalaisille takapihoille. Seuraavaa askelta en halua nähdä.