KirjallisuusKirjoittanut Ilona Iida Simes

Manipuloitua maata

Kirjailijaa vainosi ajatus sormiaan nuolevasta ja ennen aikaansa kuolevasta naisesta.

Lukuaika: 2 minuuttia

Manipuloitua maata

Kirjailijaa vainosi ajatus sormiaan nuolevasta ja ennen aikaansa kuolevasta naisesta.

Aurinko paahtaa Helsinkiä kesäisenä päivänä. Argentiinalaissyntyinen kirjailija Samanta Schweblin tutkii Hietalahden torin tarjontaa uteliaasti. Suosituin elintarvikekombo on kahvi ja pulla. Sisällä kauppahallissa taas syödään kauniita ja värikkäitä annoksia, joissa on paljon vihanneksia.

”Hyvä ruoka on todella tärkeää. Ja vielä parempi, jos se on luomua”, Schweblin sanoo. Hänen miehensä on perustanut ravintolan pariskunnan uuteen kotikaupunkiin Berliiniin, ja trendi­kaupungissa asiakkaat ovat ruoas­taan tarkkoja.

Schweblin ansaitsee elantoaan kirjojen kirjoittamisen lisäksi kirjoittamisen opettamisella.

”Se on aivan uskomatonta”, hän iloitsee.

”Vielä muutama vuosi sitten Berliini tuntui mahdottomalta unelmalta, nyt minulla on oppilaita, jotka haluavat kirjoittaa espanjaksi.”

Schweblin kävi Helsinki.lit-kirjallisuustapahtumassa puhumassa teoksestaan Houreuni. Romaanissa on unenomainen, monitasoinen ja jännittävä tarina. Päähenkilö on kuin osaksi hereillä ja samalla liukumassa toiseen maailmaan.

Hänen vierellään käyvät puoliso, ystävä ja lapsia, joista yhdelle tarinaa myös kerrotaan.

Keskeisimpien henkilöiden ympärillä väijyy kuristava kauhu: sairaus on saavuttamassa heitä, ja jonkun se on jo vienyt rajan taa. Mistä kaikesta lopulta on kyse, se jääköön lukijan pääteltäväksi.

Mystisellä tarinalla on vankat juuret todellisuudessa.

”Kirja kertoo siitä, mitä Argentiinassa tapahtuu. Ihmiset sairastuvat, koska maa on myrkyn peitossa”, huokaa Schweblin.

Argentiina on ollut tunnettu kookkaan pihvikarjan ja gauchojen, karjapaimenten maana. Nyt valtion tärkein maataloustuote onkin soija.

Soijatalous ei tee Argentiinasta ekohippien unelmaa, vaan proteiinipapujen tehtailu on tuonut uudet ongelmat. Viljelyalasta suurimman osan on valloittanut suuryritys Monsanto ja sen geenimanipuloidut pavut.

Soijapelloilla rikkaruohot ovat riesa. Monsanto levittää pelloille paljon glyfosaattia sisältäviä kasvimyrkkyjä, jotka tappavat kaiken muun kasvillisuuden paitsi soijapavut.

”Myrkyt leviävät myös asutuksen päälle, ja niitä valuu pohjavesiin”, Schweblin tuskailee.

Schweblin on kotoisin pääkaupungista Buenos Airesista. Tunteeko kaupunkilainen maaseudun ongelmat?

”Kyllä! Soijapeltoja on kaikkialla ­Argentiinassa, jopa ihan Buenos Airesin vieressä.”

Argentiinassa myrkyistä keskustellaan ja niistä kiistellään paljon julkisuudessa. Kirjaansa varten Samanta Schweblin haastatteli tutkijoitakin. Eräs Houreunen tärkeimmistä käänteistä syntyi lääkärin ja kirjailijan keskusteluista jo vuonna 2012.

”Hän kertoi minulle naisesta, joka sairastui vakavasti nuoltuaan lähteessä kastelemiansa sormiaan.”

Samanta Schweblin: Houreuni

Like 2018, 121 s.

mainos

Suom. Einari Aaltonen.

argentiina

Argentiina

• 44 miljoonan asukkaan valtio sijaitsee Etelä-Amerikan etelä­osassa. Kolmasosa väestöstä asuu maan pääkaupungissa Buenos Airesissa.
• Argentiinan tärkein vientituote on soijapavut ja niistä jalostetut tuotteet.
• Maan tärkeimmät kauppakumppanit ovat
Brasilia, Yhdysvallat ja Kiina.

Glyfosaatti

• Roundup-nimisen torjunta-aineen vaikuttava ainesosa. Tuotemerkin omistaa geenimanipuloitua soijaa kasvattava suuryritys Monsanto. Torjunta-ainetta valmistetaan myös muilla nimillä.
• Yhdysvalloissa syöpään sairastunut ­Dewayne Johnson voitti oikeusjutun Monsantoa vastaan. Hän oli myrkyttänyt kasveja Roundup-aineella vuosien ajan. Monsanto tuomittiin 290 miljoonan dollarin korvauksiin.
• Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan glyfosaatti on ihmiselle karsinogeeninen eli syöpä­riskiä lisäävä kemikaali. EU:n jäsenmaista esimerkiksi Ranska haluaa kieltää glyfosaatin kokonaan. Ylen uutisen (11.8.) mukaan EU päätti kuitenkin niukalla enemmistöllä marraskuussa, että glyfosaatin myynti on sallittua sen alueella ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Asiasta kiistellään edelleen.