YleinenKirjoittanut katja lappalainen

Praha ja ihana squat

Lukuaika: 2 minuuttia

Praha ja ihana squat

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Katja Lappalainen

Sattumia, sydämellisiä valtaajia ja surullinen loppu.

Turistien ja linnojen Praha. Aatu ja Kero pysähtyvät poseeraamaan Kaarlensillalla.

Praha on täyttänyt kaikki ne odotukset, jota kymmenen vuotta ehdin kasvattaa ennen kuin pääsin tänne taas uudestaan. Tuntuu siltä kun olisin tullut vihdoin kotiin. Valokuvaajan ja reissaajan unelmakaupunki on täynnä katsottavaa, kuultavaa ja unelmoitavaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Arkkitehtuuria katsellessa sielu lepää – kolhoosit ja rationalisoitu tylsä tila ovat kaukana. Milada-squat taas on suuri kansainvälinen paikka, jossa on ollut helppo tutustua ihmisiin ja päästä sisälle Prahan ”piireihin”.

Kirjoittaja ja yöpaikka Miladassa.

Olemme tällä hetkellä Info Cafessa, jossa on tarjolla ruokaa, netti ja tilaa – ilmaiseksi! Paikka on ehdottomasti vierailemisen ja tukemisen arvoinen. Taas jotain sellaista mitä suomesta puuttuu; varsinkin nuorille tällaisia paikkoja pitäisi ehdottomasti olla. Sijainti on lähellä Milada-squattia ja paikalliset varmasti opastavat perille, jos satutte Prahaan. Paikka on auki viidestä eteenpäin.

Miladaan saapui tuttujamme Turusta aivan sattumalta. Kansainvälisen squat-kulttuurin oiva puoli. Ihmiset löytävät yhteisen paikan, mihin mennä eri puolilla maailmaa. Yhteishenki on käsinkosketeltavaa ja kaikilla on tarinoita kerrottavanaan – ympäri Eurooppaa.

Milada on monikerroksinen talo, jossa yhteiselo on toiminut loistavasti ja vieraat ovat aina tervetulleita. Olemme saaneet monta uutta ystävää tätä kautta.

Matkan varjopuolena passini, korttini ja rahani varastettiin ravintolassa, mutta lähetystön kautta hoituvat käytännön asiat. Olin seuraavana päivänä kipeä, joten pikkulaukun kadottamisen huomaaminen kesti hetken verran. Pitäkää siis laukuistanne Prahassa kiinni. Vainoharhaisuuteen ei kuitenkaan ole syytä, koska elämä jatkuu, varsinkin jos vakuutukset ovat kunnossa. Ylimääräinen kolmen tunnin istunto poliisiasemalla ja parin tunnin matka suurlähetystöön eivät kuitenkaan kuuluneet suunnitelmiini.

Prahasta on helppo löytää turistireittien ulkopuolista elämää.

Praha tuntuu kodikkaalta paikalta, jossa voisi opiskella tai viettää aikaa pidempäänkiin. Vaihtoehtoista toimintaa löytyy suhteellisen paljon ja ihmiset vaikuttavat aktiivisilta ja heillä on paljon mielipiteitä maan poliittisesta tilanteesta. Tutustuttuani paikallisiin nuoriin olen saanut paljon tietoa maan kulttuurista ja tilanteesta. Unkarin jälkeen tämä tuntuu lähes taivaalta. Maa oli kyllä kaunis ja lämmin, mutta ihmiset eivät puhuneet englantia ja liftaaminen tuntui mahdottomalta. Budapest on vierailun arvoinen paikka, mutta perusturismista poikkeavaa toimintaa oli harmillisen hankala löytää.

Vierailumme aikana moni Miladan vakiasukkaista on ollut Berliinissä, jossa oli toimintaviikot kesäkuun lopussa. Väki on nyt hiljalleen palailemassa ja olemme saaneet tuoreita terveisiä tapahtumapaikalta.

Matka hankaloituu hieman passin kadotuksen vuoksi ja lähetystöstä saatava väliaikainen passi on vain lähinnä maiden ylitystä varten, mutta matka jatkuu seuraavaksi Berliiniin. Uusia kokemuksia kohti!

Uusnatsit hyökkäsivät Milada-squatiin pian tekstin kirjoittamisen jälkeen. Paikka on nyt tuhottu. Katja Lappalainen raportoi Fifiin paikan päältä.