MusiikkiKirjoittanut voima

Voima esittää: Kuuntele nyt Rauhatädin uusi biisi Qatar

Ihmisoikeusrikkomuksia ja korruptiota vastaan, urheilun ja ihmisyyden puolesta.

Lukuaika: 2 minuuttia

Voima esittää: Kuuntele nyt Rauhatädin uusi biisi Qatar

Voima – ÄänisisällötVoima – Äänisisällöt

Ymmärrä maailmaa – kuuntele Voimaa.

Nämä Voiman artikkelit ja muut sisällöt on julkaistu kuunneltavassa muodossa. Kuuntele myös lukuisista suoratoistopalveluista, esimerkiksi Spotifystä.

Kuuntele biisi myös Spotifystä

”tervetuloo qatariin 

toivottaa nyt emiiri

polvistukaa eessä sen

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

telttapaikan verisen”

Rauhatäti julkaisi kantaaottavan elektro-punkbiisin Qatar kommentoimaan Fifan järjestämiä Qatarin jalkapallokisoja, jossa on kuollut yli 6500 ihmistä kehnoissa työoloissa. Qatar käyttää kisoja lobbaamaan turismia maahan, jossa ihmisoikeuksia on ainoastaan emiirin lähipiirillä. Homoseksuaalisuus on Qatarissa kielletty ja naisilla on rajoitettu toimijuus.

Kappaleen sävel on perinteisestä joululaulusta Kuului laulu enkelten, johon Rauhatäti on hieman sanoja muuntelemalla tehnyt napakasti kisoja kritisoivan lyriikan. Kappaleen on tuottanut helsinkiläinen Julius Valve, joka on muun muassa feminististä poppia ja aktivismia tekevä säveltäjä.

”Minun oli aivan pakko tehdä tämä biisi kommentoimaan käynnissä olevia Qatarin jalkapallon mm-kisoja. Kansainvälisten urheilutapahtumien pitäminen raisusti ihmisoikeuksia polkevissa maissa on monen mielestä täysin tuomittavaa. Silti suuren yleisön apaattinen passiivisuus estää ihmisiä toimimasta ihmisoikeuksien puolesta ja korruptiota vastaan. Olen kuullut useasti lauseen ’No, nyt kun kisat on jo käynnissä, ei tässä enää kannata boikotoida ja rankaista tällä tavalla pelaajia jotka antavat kisoissa kaikkensa.’ Olen tästä täysin eri mieltä. Jokainen tv-katsoja voi vaikuttaa katsojalukuihin, jättämällä kisat tällä kertaa katsomatta.” Rauhatäti kommentoi.

Artistin mielestä nimekkäät pelaajat olisivat voineet kieltäytyä osallistumasta kisoihin. Tällä olisi varmasti vaikutusta laajemmin, mutta se olisi tuskin pelaajien uralle merkittävä haitta. Rauhatäti arvostaa suomalaispelaaja Riku Riskin ratkaisua olla osallistumatta kisoihin, vaikka pienen jalkapallomaa Suomen näkyvyys ei olekaan suuri.

”Boikotin pitäisi tietysti lähteä isoista toimijoista kuten tv-yhtiöt ja mainostajat, jotka osaltaan voisivat vaikuttaa isossa mittakaavassa asioitten etenemiseen”, hän toteaa.

Rauhatäti myös paheksuu poliitikkojen ja urheiluliittojen hiljaisuutta asiassa.

”Qatarin kisat ovat jatkoa loputtomalle sarjalle Fifan törkeän epäeettistä toimintaa, jonka annetaan jatkua vuodesta toiseen. Jalkapallo on ihmisille niin tärkeä urheilulaji, että siihen suhtaudutaan kuin mihin tahansa uskontoon, josta halutaan ainoastaan nähdä vaan ne ’hyvät puolet’. Qatarin kisoilla ei ole mitään tekemistä yhdessä tekemisen tai urheiluhengen kanssa. Kisat on rakennettu orjatyövoimalla”, Valve täydentää.

Qatar

San. Rauhatäti, Prod. Julius Valve, Säv. Trad pohjalta Julius Valve, Laulu: Rauhatäti, Ohjelmointi ja miksaus: Julius Valve, Kitara: Jaakko Klemettilä, Masterointi: Kim Rantala

Voimanosto on Voiman äänisarja, jossa tarjoilemme muualla julkaisematonta erikoissisältöä.

Rauhatädin biisi on ensisoitossa tässä sarjassa.

  • 9.12.2022
  • Kirjoittanut voima