ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Ylistyksestä ja menestyksestä huolimatta Top Gunin jatko-osa on lähinnä toisinto klassikosta

Lukuaika: < 1 minuutti

Ylistyksestä ja menestyksestä huolimatta Top Gunin jatko-osa on lähinnä toisinto klassikosta

Joseph Kosinski: Top Gun: Maverick

Elokuvateattereissa nyt

★★★

Top Gun (1986) on elokuva, jonka vaikutus on kokoaan suurempi. Hävittäjälentäjien taitavuutta ja hävittäjäkoneiden erinomaisuutta ylistävä elokuva yhdisti ennennäkemättömällä tavalla Hollywoodin estetisoidun pinnan ja sotavoimien propagandan. Tarinan puolesta kyseessä oli perinteinen ”nuorukaisesta kasvaa mies” -seikkailu, mutta sen myötä henkilöstövajeesta kärsineiden asevoimien rekrytointitoimistoihin puski halukkaita ovista ja ikkunoista.

Nyt, 36 vuotta myöhemmin elokuva on saanut jatko-osan, jonka tarinaelementit ovat pitkälti samat kuin ensimmäisessä osassa. Tom Cruisen esittämä Maverick on toki ikääntynyt, mutta yhä edelleen tämä sääntöjä rikkova kapinallinen selviää jääräpäisyytensä synnyttämistä ongelmista ylivertaisen teknisen taituruutensa avulla.

Top Gun: Maverick keräsi heti avauksessa häkellyttävät lipputulot ja sitä on jopa ylistetty kaikkien aikojen parhaaksi jatko-osaksi, mutta pohjimmiltaan tarjolla on lähinnä fanien toivomat juonenkäänteet toistava, teknisesti taitava toisinto klassikkoelokuvasta. Top Gun: Maverick ei kaikesta ylistyksestä ja menestyksestä huolimatta kuitenkaan taida uudistaa mitään ja sillä tuskin tulee olemaan samanlaista kulttuurista vaikutusta kuin ensimmäisellä Top Gunilla.

Sotapornosta tykkäävät saavat toki fiilisteltävää.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.