KirjallisuusKirjoittanut Ellen Eljaala

Ydinsota, maailmantuho ja nenähuilua soittava rotta

Lukuaika: < 1 minuutti

Ydinsota, maailmantuho ja nenähuilua soittava rotta

Tohtori Veriraha

Philip K. Dick

☆☆☆

Tohtori Veriraha (Philip K. Dick, Dr. Bloodmoney) on ensimmäinen scifi-kirja, jonka olen lukenut. Tai ei se oikeastaan mikään scifi-kirja ole. Se on post-apokalyptista kirjallisuutta, ja sijoittuu maailmaan sen tuhoutumisen jälkeen. Ydinsodan turmelema maapallo on täynnä säteilyn muovaamia kummajaisia ja niitä, jotka ovat säästyneet entisestä maailmasta ja pyrkivät luomaan yhteiskuntaa uudelleen, heikoin kantimin. Hierarkia säilyy, mutta kääntyy pitkälti päälaelleen, ja mutanttieläimet, kuten nenähuilua soittava rotta, ovat vain pieni ja totuttu osa tätä hämmentävää ja absurdia kokonaisuutta.

          Teos on toki oivaltava, fiksu ja jännittävä, mutta ennen kaikkea se on aivan pirun hauska. Sen maailman pitää antaa viedä mukanaan, muuten takertuu väistämättä yksityiskohtiin ja niiden mahdottomuuteen. Ei sikäli, että Tohtori Veriraha olisi yksityiskohdiltaan tai juoneltaan mitenkään ongelmallinen, varautuneemman lukijan voi vaan olla vaikea tottua spastisesti puhuvaan ylikehittyneeseen koiraan, mieheen, jonka kädet yltävät kaikkialle tai vaikkapa tyttöön, joka siirtää veljensä kastematoon. Nämä kaikki istuvat teoksen logiikkaan kuitenkin täydellisesti, ja kuljettavat tarinaa eteenpäin absurdilla huumorillaan.

          Teoksen kirjoittaja Philip K. Dick on tunnettu myös Minority Reportista ja Blade Runnerista. Dr. Bloodmoney on julkaistu alunperin vuonna 1965, ja löytyy ainakin Helsingin kirjastoista. Tohtori Veriraha on vangitseva ja mieleenpainuva teos, jota voi suositella sekä kaltaisilleni untuvikoille että scifi- ja fantasiakirjallisuuteen tottuneillekin. Toisaalta suosittelen eri genreihin perehtymistä lämpimästi kenelle tahansa, niin kirjallisuudessa kuin muillakin alueilla. Se on melko kätevä ja helppo tapa laajentaa maailmaansa edes pikkuisen. Lisäksi se on parhaimmillaan aikamoinen elämys.