Ohuella langalla (Ruotsi 2022). Kuva: SVT / Yle

TelevisioKirjoittanut Tuomas Rantanen

Syyskuun TV-tärpit: Tarinoita köyhästä eläkeläisestä, poliisien jaakopinpainista ja vallankäytöstä elokuva-alalla

Voiman tärpit television ja suoratoistopalveluiden tarjonnasta syyskuussa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Syyskuun TV-tärpit: Tarinoita köyhästä eläkeläisestä, poliisien jaakopinpainista ja vallankäytöstä elokuva-alalla

Ohuella langalla (Ruotsi 2022). Kuva: SVT / Yle

Aliisa (Suomi 1970)

30.8. Yle Teema & Fem: Aliisa (Suomi 1970)

Pekka Puupää -elokuvasarjan Justiinana ja muina oman aikansa pirttihirmuina yleensä tunnistettava Siiri Angerkoski (1902–1971) teki viimeisen elokuvansa nimihenkilönä yhden suomalaisen televisioteatterin koskettavimmista rooleista. Aulikki Oksasen kirjoittamassa ja Jukka Sipilän ohjaamassa  yhteiskuntakriittisessä elokuvassa hän esittää 1960-lopun asunto- ja sosiaalipolitiikan väliinputoajaksi ajautuvaa vähävaraista eläkeläistä.

7.9. Hero: The Assistant (USA 2019)

Erityisesti dokumentaristina tunnetun australialaisen ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Kitty Greenin pelkistetyssä työelämäkuvauksessa nuori ja fiksu Jane törmää elokuvatuotantoyhtiössä #metoo-henkiseen vallan väärinkäyttöön. Elokuvan räjähtävä puhuttelevuus perustuu siihen, että siinä päähuomio on tirkistelevien tilannekuvausten sijaan koko sosiaalisen ympäristön systemaattisesti vääristyneissä rakenteissa ja päähenkilöä esittävän Julia Garnerin minimalistisessa ilmaisussa.

William Randolph Hearst (USA 2021) Kuva: WGBH

Yle Areena: William Randolph Hearst (USA 2021)

Stephen Ivesin ja Amanda Pollakin ohjaama dokumentti kertoo Orson Wellesin Citizen Kanessaan (1941) peilaamasta mediamogulista, joka hallitsi 1930-luvulla 28 päivälehteä, elokuvastudiota, radioasemia ja 13 aikakauslehteä. Julkisesti ja yksityisesti ristiriitaisen Hearstin elämänkaaren ohella kuvatuksi tulee myös keltaisen lehdistön synty, median valta USA:n ulko- ja sotapolitiikan työntövoimana sekä median monella muullakin yhä tunnistettavalla tavalla ongelmallinen suhde taloudelliseen ja poliittiseen vallankäyttöön.

Ohuella langalla (Ruotsi 2022). Kuva: SVT / Yle

19.9. alkaen Yle Teema & Fem: Ohuella langalla, toinen kausi (Ruotsi 2022) & YLE Areena: Responder (Britannia 2021)

Cilla Jackertin luoma ruotsalainen poliisisarja asettuu sosiaalisen realisminsa myötä samalle pohjoismaiselle jatkumolle ruotsalaisen kirjailijapari Sjöwallin ja Wahlöön sekä suomalaisen Matti Yrjänä Joensuun kanssa. Saman koulukunnan brittiläistä muotoa edustaa Tony Schumacherin Responder. Näissä uusissa sarjoissa pääpaino on rikosten ratkaisemisen sijaan entistäkin enemmän poliisien ammatillisessa ja henkilökohtaisessa jaakopinpainissa sosiaalisten ongelmien keskellä kaatuvien eettisten valintojen äärellä.

7.9. Yle Teema & Fem: Shoplifters – perhesalaisuuksia (Japani 2018)

Neljä vuotta sitten Cannesin festivaalin pääpalkinnon muun muassa Kirill Serebrennikovin KesänPaweł Pawlikowskin Cold Warin ja Spike Leen BlacKkKlansmanin ohi voittanut Hirokazu Kore-edan elokuva on hauska, viisas, sosiaalipoliittisesti tiedostava ja tunnemaailmaltaan sydäntäsärkevän koskettava kuvaus pikkurikoksilla elävästä perheestä, joka ottaa hylätyn pikkutytön huolehdittavakseen.