Hiihtokirja

KirjallisuusKirjoittanut Kaisu Tervonen

Sylvit, Siirit ja Marja-Liisat

Lukuaika: < 1 minuutti

Sylvit, Siirit ja Marja-Liisat

Vastatuulesta myötämäkeen – Naiset suomalaisessa urheilussa

Arto Teronen ja Jouko Vuolle

Miksi meloja Sylvi Saimo ei ole Paavo Nurmen rinnalla kansakunnan kaapin päällä? Miksi hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemen kovia kokemuksia ei ole surtu kansallisella tasolla?

Arto Terosen ja Jouko Vuolteen tietokirja Vastatuulesta myötämäkeen – Naiset suomalaisessa urheilussa listaa koko joukon esimerkkejä naisurheilijoiden kohtaamasta epätasa-arvosta 1900-luvun alusta alkaen. Vielä vuonna 1965 Urheilu-Aitta-lehti vaati kirjan mukaan tyttöjen koululiikunnan tehostamista vain siksi, että ”mahdollisten tulevien olympiavoittajien äitien pitää olla hyväkuntoisia”.

Kokeneiden toimittajien ja tietokirjailijoiden teos keskittyy pikaluisteluun, yleisurheiluun, hiihtoon ja uintiin ja käy läpi lajien suurimpia suomalaisia menestyjiä. Henkilötarinat ovat enimmäkseen vetäviä, vaikka välillä tekee mieli irvistää. Miksi naisurheilijoista puhuttaessa luetellaan heidän aviomiestensä ja lastensa nimet? Miksi lasten saamiseen viitataan ”naisen tehtävänä”, vaikka se lainausmerkeissä kirjoitetaankin?

Kirja on joka tapauksessa tervetullut ja tarpeellinen teos, kun parhaillaan mietitään esimerkiksi jalkapalloa ja jääkiekkoa huipputasolla pelaavien naisten tienestejä suhteessa miesten vastaaviin. Ja siihen liittyen tulossa on myös jatkoa. Kirjailijat tekevät jo teosta, jossa kerrotaan naisista urheiluvalmentajina, -johtajina ja -tuomareina sekä palloilulajien parissa. 

mainos